Rostdús keksz zabpehellyel és aszalt gyümölcsökkel - Reggelire tökéletes választás

zabpelyhes keksz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha eddig dilemmáztál, mit egyél a reggeli kávé mellé, ne is keress tovább: ez a keksz a tökéletes választás.

Azt talán mindenki tudja, hogy a kávé nem egészséges éhgyomorra, mégis a legtöbben így indítják a napot. Kora reggel legtöbbször nem is éhes az ember, csak arra vágyik, hogy ki tudjon kelni az ágyból és megigya a feketét.

Szerencsére azért léteznek különféle alternatívák, például a kekszek, amelyek szinte etetik magukat a reggeli fekete mellé. Érdemes olyanokat választani, amelyek teljes kiőrlésű lisztet vagy zabpelyhet tartalmaznak, mert lassabb felszívódású a bennük található szénhidrát és nem dobják meg a vércukorszintedet. Azért néha lehet bűnözni, például sportolás előtt nyugodtan egyél ebből a mogyoróvajas kekszből

Az aszalt gyümölcsök is jól állnak ezeknek a sütiknek, és bár kaphatók előrecsomagolva is, mivel könnyű az elkészítése és sok lesz belőle, nyugodtan állj neki és süsd meg otthon. Ha picit édesebbre szeretnéd, tegyél bele csokidarabkákat is. 

Zabpelyhes-aszalt gyümölcsös keksz

zabpelyhes keksz recept

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 300 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál tejszín
  • 150 gramm vaj (puha)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 darab tojás
  • 70 gramm barna cukor
  • 50 gramm vörösáfonya (aszalt)
  • 1 marék csokichips vagy csokidarabok
Recept idők

Elkészítés:

A csokichips és az áfonya kivételével az összes hozzávalót gyúrjuk alaposan egybe, majd a végén adjuk hozzá az aszalványt és a csokit is. Formázzuk téglatessté a masszát, majd tegyük folpackra és tekerjük bele. Rakjuk a fagyasztóba körülbelül fél órára. 

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. 

Egy éles késsel vágjuk viszonylag vékony szeletekre a tésztát. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd süssük 10-12 percig a kekszeket. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük