20 perces zabpelyhes-mazsolás keksz- Egyszerre ropogósak és omlósak
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Ez a finom nassolnivaló maximum 20 perc munkával a miénk lehet. Tökéletes napindító, reggelire pár darab belőle tökéletes azoknak, akik nem tudják megszokni a reggeli intézményét.
A kekszekbe mazsola, kókuszreszelék és zabpehely kerül, úgyhogy egészséges nass, mivel azonban cukorban és vajban is bővelkedik, nem éppen diétás. Ha szeretnénk kicsit fogyókúrásabb változatot készíteni, akkor a lisztből használjunk teljes kiőrlésűt, ha pedig egészségesebbet ennénk, akkor a cukrot ertirittel helyettesítsük.
A cukor mellé juharszirup is kerül, ez nemcsak édesíti a sütiket, hanem egy plusz ízt is ad nekik.
A sütik nem lesznek se túl kemények, se túl puhák: mivel sütőpor kerül a kekszekbe, kicsit megnőnek, nem lesznek olyan laposak és ropogósak, mint egy amerikai csokis keksz. Viszont a sok-sok vaj miatt, ami a tésztába kerül, a megformázott gombócok ki fognak lapulni, nem maradnak túl ducik sem. Pont ettől az egyensúlytól lesznek tökéletesek a kekszek: egyszerre ropogósak és omlósak.
Zabpelyhes-mazsolás keksz
Hozzávalók 24 adaghoz
- 225 gramm fehér liszt
- 375 gramm zabpehely
- 250 gramm vaj
- 200 gramm barna cukor
- 180 gramm mazsola
- 125 gramm kókuszreszelék
- 90 milliliter juharszirup
- 1 darab tojás
- 1.5 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál gyömbér
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy nagy tepsit.
A lisztet, kókuszreszeléket, sütőport, fahéjat, gyömbért és a sót keverjük össze.
A vajat és a barna cukrot keverjük krémesre habverő segítségével. Forgassuk bele a juharszirupot, adjuk hozzá a tojást és a vaníliát. Mehetnek bele a kikevert száraz hozzávalók, majd a zab és a mazsola.
A tésztából csináljunk diónyi golyókat, tegyük őket egymástól 2,5 centiméterre.
15-20 percig süssük őket, a sütés félidejében forgassuk el a sütőlemezt. A kekszeket 5 percig hűtsük a sütőlemezen. Reggelire vagy uzsonnára tökéletes.
Fotó: Getty Images