Foszlós, zabpelyhes-mézes kenyér: tökéletes édes vagy sós alap

9
Nyomtatás
zabpelyhes-kenyer2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Puha, foszlós és isteni ez a házi kenyér, ráadásul rostokban is gazdag, mivel zabpehely, lenmag és napraforgómag is kerül bele.

Kenyeret készíteni nem nagy ördöngösség, rengeteg egyszerűbb receptet találni, amelyekkel minimális a tényleges munka. Igaz, a kelesztésre és pihentetésre rá kell szánni az időt, az összeállítás és a dagasztás seperc alatt megvan. 

Az alábbi recept nemcsak attól különleges, hogy egyszerűen készül, hanem alapanyagait tekintve is: a kenyérliszt mellé zabpehely és magvak kerülnek, így rostban gazdag lesz a pékáru, a lenmag hatásairól pedig itt olvashatsz bővebben.

A recept másik különlegessége a méz: ez egyrészt segít abban, hogy szépen megkeljen a tészta, másrészt enyhén édeskés aromát ad neki.

Zabpelyhes-mézes kenyér

zabpelyhes-kenyer

Hozzávalók 1 cipóhoz

  • 420 g kenyérliszt
  • 50 g zabpehely
  • 2.5 tk. porélesztő
  • 40 g pörkölt napraforgómag
  • 2 ek. lenmag
  • 1 tk.
  • 250 ml víz
  • 120 ml tej
  • 110 g méz
  • 1 ek. olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A vizet és a tejet keverjük össze, melegítsük fel, de ne legyen túl forró, inkább langyos. Keverjük bele a mézet és az olajat.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, zabpelyhet, élesztőt, a magvakat és a sót. Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat, majd egy fakanállal egységesítsük. Fedjük le folpackkal, majd tegyük meleg helyre 1-2 órára, vagy míg a duplájára nem nő.

Tegyük a tésztát lisztezett felületre, majd alaposan dagasszuk át, és formázzunk belőle egy gombócot. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tálba, takarjuk le konyharuhával, majd tegyük meleg helyre 1 órára, míg újra megkel.

Az utolsó 20 percben tegyünk egy öntöttvas edényt (tetővel együtt) a sütőbe, majd azzal együtt melegítsük fel 220 fokra. Hagyjuk az edényt 20 percig melegedni, hogy jó forró legyen.

Vegyük ki a sütőből az edényt, majd tegyük bele sütőpapírostól a kenyeret. Ha szeretnénk, szórjunk a tetejére még napraforgómagot. Fedjük le a tetővel a kenyeret, majd toljuk a sütőbe 25 percre. Utána vegyük le a fedőt, és tegyük vissza még 10-15 percre, míg ropogós és aranybarna lesz.

Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon