![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Zabpelyhes-répás aprósüti: egészséges, gyors és finom
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem muszáj minden évben répatortát készíteni - ezek a zabpelyhes aprósütemények is megállják a helyüket az ünnepi asztalon. A zabpehely és a répa mellett finom fűszerek, magvak és egy kis kókusz kerül a tésztába.
Ha Húsvét, akkor nem hiányozhat az asztalról a répás sütemény. Ez majdnem mindig répatorta, pedig ebből az édeskés, finom, sokoldalúan felhasználható zöldségből számtalan recept és sütemény készíthető. Idén egy zabpelyhes kekszre esett a választásom.
A kekszek összeállítása
A keksz tésztájába bármilyen csonthéjasakat tehetünk, legyen az dió, mogyoró, mandula, a lényeg, hogy jól aprítsuk össze őket - ne legyenek zavaróan nagy darabok a süteményben, szép kekszeket kapjunk végeredményül. Le is őrölhetjük őket, de akkor több vajra vagy egy kis tejre lesz szükségünk a tészta összeállításához.
A répatortához hasonlóan ezekre a kis süteményekre is készíthetünk mázat, ha édesebbre vagy látványosabbra szeretnénk őket. Ehhez csak porcukorra és tejre, esetleg egy kis ételszínezékre van szükségünk. Egy sűrű, kenhető állagot kell elérni, majd megkenni vele a sütemények tetejét. De ez csak opció, szerintem a máz nélkül is elég édesek a kekszek.
Zabpelyhes-répás aprósütemény
![répássütirecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291019/29101929_7313adcc018625f1120785c60dba0004_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1.5 bögre fehér liszt
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 0.25 teáskanál só
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 bögre zabpehely (apró szemű)
- 0.75 bögre barna cukor
- 0.25 bögre kristálycukor
- 225 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 3 darab répa
- 0.5 bögre kókuszreszelék
- 0.75 bögre dió (apróra darabolt)
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a kétféle lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, szegfűszeget, fahéjat és a zabpelyhet.
A puha vajat keverjük habosra a cukrokkal. Adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliaaromát, keverjük ki krémesre.
A répákat reszeljük le, adjuk hozzá a vajas krémhez a kókusszal és az apróra tört dióval együtt.
Apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket a vajashoz, alacsony fokozaton, folyamatosan keverjük a robotgéppel. Ha nem voltak elég nagyok a tojások, és nem akar összeállni a tészta, egy kis tejjel rásegíthetünk.
Tegyünk evőkanálnyi adagokat a sütőpapírral bélelt tepsire, 13-15 percig süssük őket.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!