![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Lélekmelengető, selymes zellerkrémleves – Fokhagymás pirítóssal az igazi
![zellerlevescover](https://kep.index.hu/1/0/3086/30862/308629/30862969_2369327_f1543c2ff7e41fab3b66259d3432a41e_wm.jpg)
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül](https://kep.index.hu/1/0/6002/60023/600232/60023273_4439137_bc730a2e64ee37fd4b43b7e7f4f6d714_wm.jpg)
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
![Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen](https://kep.index.hu/1/0/6009/60092/600920/60092099_4444267_b3e55b29fcbc95e244ffd86eae30f29e_wm.jpg)
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
![Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen](https://kep.index.hu/1/0/6011/60116/601162/60116255_4446063_8f40bc2493cda1492bc5ef17c6ef0064_wm.jpg)
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
![Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja](https://kep.index.hu/1/0/6013/60132/601325/60132519_4447251_dde6b6c920c5141bd76c7d13efdfa9a9_wm.jpg)
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
![Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá](https://kep.index.hu/1/0/6013/60135/601352/60135279_4447439_24937903a8f7ba79fdb1be62e3f63bf2_wm.jpg)
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
![7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek](https://kep.index.hu/1/0/6007/60076/600769/60076977_4443127_b09358ec02e1b4a72373daa52c03b44b_wm.jpg)
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Gyerekkoromban rettegtem a zeller minden fajtájától. Gumós, zöld vagy angol, a zeller látványa is elég volt ahhoz, hogy grimaszokat vágjak. Éppen ezért otthon szigorúan tilos volt a zeller használata jó sokáig.
Az én ellenszenvem következtében a családom évekig nélkülözte az egyik legfinomabb, sokoldalúan felhasználható zöldséget. A zellert én üldöztem el, majd hirtelen ötlettől vezérelve én invitáltam a konyhámba egy esős délutánon, amikor úgy döntöttem, ideje újra megismerkednünk. Érdekes, hogy a zeller erős, karakteres illata mennyire megfogott akkor, ott abban a pillanatban tudtam, változni fognak a dolgok, a zeller rabja leszek. De nem csak velem történt ez így, a család többi tagja is teljesen a zöldség bűvkörébe került.
A legtöbbször leves formájában készítem, de rengeteg módon lehet kínálni a zellert, számtalan más izgalmas ételt készíthetünk belőle. Az utálat imádattá vált, a zeller lett a kedvenc zöldségem.
A zellerlevesek közül most egy krémlevesre esett a választásom, amiben az a legjobb, hogy tejszín nélkül is selymes és ízes lesz. Persze, tehetünk bele azt is a pürésítés után, körülbelül egy csészényit (ha így készítjük, 2-3 perce tegyük vissza a tűzhelyre), attól csak még varázslatosabb lesz. A levest ropogós, fokhagymás pirítóssal tálalva tehetjük még ellenállhatatlanabbá. A meleg kenyérszeleteket zöldfűszerekkel vagy sajttal is feldobhatjuk.
Zellerkrémleves fokhagymás pirítóssal
![zellerlevesct](https://kep.index.hu/1/0/3086/30862/308629/30862935_e2f19c427d5a8fc5b42e0a82fa292674_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 15 dekagramm vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 darab zellergumó
- 1 darab angol zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 800 milliliter alaplé (zöldség vagy csirke)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab bagett
Elkészítés:
A hagymát finomra aprítjuk, a zellereket összedaraboljuk.
A fazékba tegyük bele a vajat és az olajat, közepes lángon melegítsük, amikor a vaj felolvadt, mehet a lábasba a hagyma és a zeller. A zöldségeket sózzuk, borsozzuk, gyakran kevergetve 10 percig pároljuk, majd öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi.
Az elkészült levest botmixerrel pürésítsük. Szervírózásnál finomra vágott petrezselyemmel és a gumós zeller zöld részével - amit szintén apróra vágunk - ízlésesen megszórhatjuk.
A bagettet szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 180 fokon 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük, majd még forrón megdörzsöljük a fokhagymagerezddel, így kínáljuk a leves mellé.
Fotó: Getty Images