![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fűszeres, szalonnás tojáspörkölt: klasszikus fogás pillanatok alatt
![tojáspöri2](https://kep.index.hu/1/0/3725/37254/372545/37254557_2844025_80d553102dc2cf613f24b50b269fd910_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha a régi menzás emlékek miatt eddig nem szeretted a tojáspörköltet, mindenképpen készítsd el otthon, ilyen formában biztosan megkedveled.
Természetesen húsmentesen is készülhet a tojáspörkölt, de ha nem vegetáriánus étrendet követsz, érdemes alá egy kevés szalonnát is tenni, rengeteg plusz ízzel ruházza fel ezt az amúgy egyszerű fogást.
Nálunk semmilyen paprikásból vagy pörköltből nem hiányozhat a friss paradicsom és paprika, így ebbe is került egészen apróra kockázva. A fűszereket nem kell túlbonyolítani, elég egy kevés fűszerpaprika és kömény. A szaft lehet sűrűbb és levesesebb is, ki hogy szereti, kezdetben nagyjából 3 deci vízzel öntsd fel a pörköltalapot, később tudod még pótolni a folyadékot, ha esetleg elfőne.
A tojáspörkölt nokedlivel, tésztával, de főzelékfeltétként is isteni lesz, ráadásul akár a megmaradt főtt tojást is felhasználhatod hozzá.
Tojáspörkölt
![tojáspöri](https://kep.index.hu/1/0/3725/37254/372545/37254573_47159fc35cef07c6f12252ea72d584b6_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 10 darab tojás
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab paprika
- 1 darab paradicsom
- 10 dekagramm szalonna
- 1 evőkanál pirospaprika (édes)
- 1 mokkáskanál pirospaprika (csípős)
- 1 teáskanál kömény
- só, bors
- olaj
Elkészítés:
A tojásokat tegyük fel főni hideg vízben, forrástól számítva 10 percig főzzük. Ha letelt a 10 perc, szűrjük le a tojásokat, majd öntsük fel őket hideg vízzel.
A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát hagyjuk egészben, törjük meg. A paprikát és a paradicsomot mossuk meg, vágjuk mindkettőt apró kockákra. A szalonnát vágjuk vékony csíkokra.
A hagymát és a szalonnát dobjuk egy lábasba, ha kell, öntsünk alá egy kis olajat is, majd addig dinszteljük, míg a hagyma puha nem lesz és ki nem sül a szalonna zsírja. Ekkor dobjuk rá a paradicsomot és a paprikát, majd 3-4 perc után szórjuk rá a pirospaprikát. Alaposan keverjük össze, majd öntsük fel fél deci vízzel. Mikor szépen elolvadt a paprika, öntsük fel még 3 deci vízzel, sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítsük, dobjuk bele a megroppantott fokhagymát. Nagyjából 20 percig főzzük, míg picit sűrűsödik.
Amíg fő a szósz, a tojásokat pucoljuk meg, majd vágjuk őket szeletekre vagy hasábokra. Tegyük őket a szószba, már ne keverjünk rajta, hogy ne törjön össze, csak rázzuk meg a lábast, majd még 2-3 percig főzzük.
Nokedlivel, tésztával kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!