Fűszeres, szalonnás tojáspörkölt: klasszikus fogás pillanatok alatt

tojáspöri2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a régi menzás emlékek miatt eddig nem szeretted a tojáspörköltet, mindenképpen készítsd el otthon, ilyen formában biztosan megkedveled.

Természetesen húsmentesen is készülhet a tojáspörkölt, de ha nem vegetáriánus étrendet követsz, érdemes alá egy kevés szalonnát is tenni, rengeteg plusz ízzel ruházza fel ezt az amúgy egyszerű fogást. 

Nálunk semmilyen paprikásból vagy pörköltből nem hiányozhat a friss paradicsom és paprika, így ebbe is került egészen apróra kockázva. A fűszereket nem kell túlbonyolítani, elég egy kevés fűszerpaprika és kömény. A szaft lehet sűrűbb és levesesebb is, ki hogy szereti, kezdetben nagyjából 3 deci vízzel öntsd fel a pörköltalapot, később tudod még pótolni a folyadékot, ha esetleg elfőne.

A tojáspörkölt nokedlivel, tésztával, de főzelékfeltétként is isteni lesz, ráadásul akár a megmaradt főtt tojást is felhasználhatod hozzá.

Tojáspörkölt

tojáspöri

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 darab tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 10 dekagramm szalonna
  • 1 evőkanál pirospaprika (édes)
  • 1 mokkáskanál pirospaprika (csípős)
  • 1 teáskanál kömény
  • só, bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat tegyük fel főni hideg vízben, forrástól számítva 10 percig főzzük. Ha letelt a 10 perc, szűrjük le a tojásokat, majd öntsük fel őket hideg vízzel. 

A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát hagyjuk egészben, törjük meg. A paprikát és a paradicsomot mossuk meg, vágjuk mindkettőt apró kockákra. A szalonnát vágjuk vékony csíkokra.

A hagymát és a szalonnát dobjuk egy lábasba, ha kell, öntsünk alá egy kis olajat is, majd addig dinszteljük, míg a hagyma puha nem lesz és ki nem sül a szalonna zsírja. Ekkor dobjuk rá a paradicsomot és a paprikát, majd 3-4 perc után szórjuk rá a pirospaprikát. Alaposan keverjük össze, majd öntsük fel fél deci vízzel. Mikor szépen elolvadt a paprika, öntsük fel még 3 deci vízzel, sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítsük, dobjuk bele a megroppantott fokhagymát. Nagyjából 20 percig főzzük, míg picit sűrűsödik.

Amíg fő a szósz, a tojásokat pucoljuk meg, majd vágjuk őket szeletekre vagy hasábokra. Tegyük őket a szószba, már ne keverjünk rajta, hogy ne törjön össze, csak rázzuk meg a lábast, majd még 2-3 percig főzzük.

Nokedlivel, tésztával kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük