Frittata friss zöldborsóval és feta sajttal: muffinformában is megsütheted
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Ha azt mondom rántotta, mindenkinek a klasszikus tojásétel jut eszébe, amit otthon készítünk, eszünk étteremben, kávézóban. Nagyon finom magában is, de tehetünk bele hagymát, zöldséget, ki hogy szereti.
Ha reggelizőhelyeket látogatunk, omlett is szerepel az étlapon, ez némileg elegánsabb, mint a rántotta. Nem véletlen, hogy francia eredetű ételről van szó.
De nem csak a franciáknak, az olaszoknak is van tojásétele, a frittata, ami sültet jelent. Eredetileg öntöttvas serpenyőben készül, először a tűzhelyen, majd a sütőben. A frittata azért hasonlít inkább a rántottára, mert a hozzávalókat ugyanúgy belekeverik és nem az utolsó fázisként teszik rá a tojásra.
Mit kell tudni az olaszok tojásételéről?
A frittata igazi maradékmentő: bármilyen maradék alapanyag belekerülhet, legyen az zöldség vagy sajt. Az eredeti úgy készül, hogy felverik a tojásokat, belekeverik a hozzávalókat, majd egy forró öntöttvas serpenyőbe öntik, és pár perc múlva sütőben megsütik. Igazi közösségi, családi fogás, a frittatát, mint egy tortát felszeletelik, úgy fogyasztják. Érdekes, hogy inkább vacsorára és nem reggelire eszik.
Egyenként is ízesíthetjük
Ez a frittata azért más, mert muffinformában sül, így akár egyenként is lehet őket ízesíteni. Borsó, újhagyma és feta sajt kerül bele, igazi vidám színekben pompázik, a sajt pedig karakteres ízt ad neki.
Zöldborsós-újhagymás-fetás frittata
Hozzávalók 4 adaghoz
- 8 darab tojás
- 1 evőkanál olaj
- 0.25 csésze tej
- 2 darab újhagyma (a szára is)
- 3 csésze zöldborsó
- 100 gramm feta
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy nagy tálban verjük fel a tojást és a tejet. Adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát, a borsót és a felkockázott fetát. Sózzuk, borsozzuk. Addig keverjük, amíg mindenhova jut a zöldségekből és a sajtból. Tegyünk a masszából a muffinformákba úgy, hogy majdnem tele legyenek.
Addig süssük, míg a tojások megpirulnak, akkor vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni 10 percig.
Fotó: Getty Images