Isteni, tavaszi rizottó spárgával és zöldborsóval keverve: krémes és laktató fogás

6
Nyomtatás
42782502 3265516 ea56bbb680d7666c4010bb5f88370e8e wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Számomra az igazi tavasz a spárgaszezonnal köszönt be, hatalmas rajongója vagyok ennek a zöldségnek, amely változatosan használható fel.

Már csak azért is különleges ez a rizottó, mert a krémes alapba roppanós spárga kerül. A spárgának pont az a lényege, hogy csak éppenhogy le kell forrázni, sőt a legzsengébb példányokat még nyersen is megeheted. A zöldborsó a másik nagy tavaszi kedvenc, amely szintén jól illik a rizottóba.

Arra figyelj, hogy ez nem rizibizi, teljesen más a két főzési módszer. A rizottó elkészítése egyáltalán nem bonyolult, csak jelenlétet kíván, nem hagyhatod magára, amíg el nem készül. Itt adunk egy kis segítséget a főzéséhez.

A spárga rövid ideig kapható, de amíg lehet, mindenképpen érdemes minél sokoldalúbban felhasználni. Reggelire készíts spárgás omlettet, délben csirkés-spárgás rizottót, vacsorára pedig könnyed spárgás tésztasalátát. Ha még mindig nem győztünk meg, akkor olvasd el, mennyire egészséges ez a zöldség. 

Zöldborsós-spárgás rizottó

spárgásrizottó

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 300 gramm (arborio) rizottórizs
  • 2 csomag zöldspárga
  • 100 mililiter fehérbor (száraz)
  • 200 gramm zöldborsó
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 gramm vaj
  • 80 gramm parmezán
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A spárgát mossuk és törjük meg, az alsó részét ne használjuk fel. A többi részét vágjuk tetszőleges darabokra, és a zöldborsót is készítsük elő.

Egy serpenyőben melegítsünk olajat, a spárga felét és a zöldborsó felét dinszteljük pár percig. Vegyük ki, majd tegyük félre. Öntsünk még egy kis olajat a serpenyőbe, és dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a rizottórizst, és öntsük fel a fehérborral. Folyamatos keverés mellett várjuk meg, amíg elpárolog, sózzuk, borsozzuk, és fokozatosan öntögessük hozzá az alaplevet. Mikor félpuha a rizs, keverjük bele a pirított zöldségeket. Mindig várjuk meg, amíg elpárolog a folyadék, és közben folyamatosan keverjük. A végén a nyers zöldségeket is keverjük hozzá, hogy roppanjanak.

Ha minden folyadékot magába szívott, akkor tegyük rá a vajat, szórjuk rá a parmezánt, majd szórjunk rá friss, apróra vágott petrezselymet. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon