Zöldfűszeres, citromos halfilé: villámgyors karácsonyi főétel

3
Nyomtatás
zoldfuszeres-citromos-halfile
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A karácsonyi asztalon is helye van egy könnyed, mégis ünnepélyes halételnek. A zöldfűszeres, citromos filé ínyenc és elegáns.

Karácsonykor Magyarországon és más európai országokban is kiemelt szerepet kapnak a halételek. A halászlé, a rántott vagy a változatosan elkészíthető sült hal az ünnepi menük kedvencei.

A halételek fogyasztása elsősorban vallási eredetű. A keresztény hagyományok szerint a karácsonyt megelőző adventi időszak a bűnbánat és a böjt ideje. Régen ilyenkor tilos volt húst fogyasztani. A halat azonban a böjti időszak alatt is lehetett enni, így szenteste, a bűnbánat lezárásaként fontos szerepet kaptak a vacsorán. Ez a szokás az évszázadok során beépült a karácsonyi étkezési hagyományok közé.

A sült hal egyszerű, zöldfűszerekkel, citrommal és fokhagymával rendkívül ízletes, a rozmaring mellé rakhatsz petrezselymet és kakukkfüvet is. Alapnak pedig a lazac vagy a tőkehalfélék kiválóak.

Köretként a krumplipüré, a krumplisaláta vagy a sült zöldségek tökéletesen illenek hozzá.

Zöldfűszeres halfilé

zoldfuszeres-citromos-halfile-recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 db halfilé
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 4 ág friss rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db citrom
  • 1 kávéskanál szárított rozmaring
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

A halfiléket mossuk meg, és törölgessük szárazra papírtörlővel.

Keverjük össze az olívaolajat a sóval, borssal, zúzott fokhagymával és szárított zöldfűszerekkel.

Helyezzük a filéket egy enyhén kiolajozott tepsibe, majd kenjük le alaposan az olívaolajos-fűszeres keverékkel. A halakra tegyünk citromkarikákat, melléjük pedig rozmaringágakat. 

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Süssük a halfiléket körülbelül 15-20 percig, amíg megpuhulnak és kicsit megpirulnak. Ha szükséges, sütés közben locsoljuk meg őket a tepsi alján összegyűlt szafttal, hogy ne száradjanak ki.

Helyezzük a sült halfiléket egy ünnepi tálra. Díszítsük friss rozmaringágakkal.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon