Vajpuha halfilé ropogós diómorzsával: gyors főétel az ünnepi asztalra
A fűszeres, diómorzsás réteggel különlegessé, ünnepivé varázsolhatod az egyszerű karácsonyi halfilét is.
Karácsonykor Magyarországon és más európai országokban is kiemelt szerepet kapnak a halételek. A halászlé, a rántott vagy a változatosan elkészíthető sült hal az ünnepi menük kedvencei.
A halételek fogyasztása elsősorban vallási eredetű. A keresztény hagyományok szerint a karácsonyt megelőző adventi időszak a bűnbánat és a böjt ideje. Régen ilyenkor tilos volt húst fogyasztani. A halat azonban a böjti időszak alatt is lehetett enni, így szenteste, a bűnbánat lezárásaként fontos szerepet kaptak a vacsorán. Ez a szokás az évszázadok során beépült a karácsonyi étkezési hagyományok közé.
A sült hal egyszerű, zöldfűszerekkel, citrommal és fokhagymával rendkívül ízletes, a rozmaring mellé rakhatsz petrezselymet és kakukkfüvet is. Alapnak pedig a lazac vagy a tőkehalfélék kiválóak.
Köretként a krumplipüré, a krumplisaláta vagy a sült zöldségek tökéletesen illenek hozzá.
A halfiléket mossuk meg, és törölgessük szárazra papírtörlővel.
Keverjük össze az olívaolajat a sóval, borssal, zúzott fokhagymával és szárított zöldfűszerekkel.
Helyezzük a filéket egy enyhén kiolajozott tepsibe, majd kenjük le alaposan az olívaolajos-fűszeres keverékkel. A halakra tegyünk citromkarikákat, melléjük pedig rozmaringágakat.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Süssük a halfiléket körülbelül 15-20 percig, amíg megpuhulnak és kicsit megpirulnak. Ha szükséges, sütés közben locsoljuk meg őket a tepsi alján összegyűlt szafttal, hogy ne száradjanak ki.
Helyezzük a sült halfiléket egy ünnepi tálra. Díszítsük friss rozmaringágakkal.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu