Így lesz ropogós a rántott hal bundája - Leveszi a vendégeket a lábukról

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy egyszerű rántott halat is lehet hova fokozni. Ha omlós a halhús és ropogós a panír, akkor lesz tökéletes a végeredmény. Ezzel a recepttel garantált lesz a siker. 

Az omlós halhúsról a pác gondoskodik. Attól függően, hogy milyen halat használunk, másképpen kell eljárnunk. Ha tengeri halfilével dolgozunk, akkor fokhagymás tejben kell áztatni a halszeleteket, ha édesvízivel, akkor citromlevet kell rácsöpögtetni a halra. A tejes páctól fog lemezeire bomlani a hal, a citromlé pedig elveszi a kellemetlen utóízt és lazítja a rostokat.

Azért van szükség ennyi lisztre és tojásra, mert duplán fogunk panírozni. A halak nagyon könnyen ledobják magukról a panírt, de ezzel a módszerrel egy ropogós, vastagabb bundát kapunk. A lisztben és a tojásban kétszer mártóznak meg a halszeletek és csak utána kerülnek a zsemlemorzsába. Az is nagyon fontos, hogy a halszeleteket kellőképpen lecsöpögtessük a panírozás előtt, ugyanis ha vizes a hal, akkor nem fog rajta maradni a bunda. 

A sütésnél - ugyanúgy, ahogy a rántott hús esetében is - figyelni kell arra, hogy a hő mindenhol egyformán érje a serpenyőt, illetve arra, hogy az olaj se túl forró, se túl hideg ne legyen. Ha nagyon forró, akkor a panír megég, a hal pedig nyers marad, ha viszont nem elég meleg, akkor a hal magába szívja az olajat, csak átázik a panír, nem sül.

Rántott hal

ránotthalrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 50 dekagramm halfilé
  • 20 dekagramm liszt
  • 5 darab tojás
  • 15 dekagramm zsemlemorzsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 deciliter tej
  • ízlés szerint citromlé
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A halat vágjuk fel kb. 10 dkg-os szeletekre.

Ha tengeri halat használunk, a fokhagymát zúzzuk össze, tegyük a tejbe, majd áztassuk ebben a halszeleteket kb. 1 óráig.

Ha édesvízi halat használunk, sózzuk be a szeleteket, csöpögtessünk rájuk pár csepp citromlevet, és hagyjuk így állni.

Az áztatás után csöpögtessük le a halszeleteket, tegyük őket papírtörlőre. A tengeri halat most sózzuk be.

Készítsük elő a panírozáshoz valókat. Tegyük a halszeletet a lisztbe, a pici sóval felvert tojásba, újra a lisztbe, újra a tojásba és végül a zsemlemorzsába.

Amíg a halra rászárad picit a panír, melegítsük fel az olajat közepes lángon. Bő olajra van szükségünk. Tegyünk bele annyi halszeletet, amennyi még kényelmesen elfér. Kb. 10 perc alatt sülnek aranybarnára, de 2-3 percenként forgassuk meg őket szűrőlapát segítségével.

Papírtörlővel bélelt tányérra tegyük a szeleteket, hogy a papír felszívja a felesleges olajat. Melegen tálaljuk.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon