Zöldfűszeres-citromos mártogatós: sós, savanykás és nagyon friss

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a mártogatós recept eredetileg meghatározott típusú sajtból, zöldfűszerekből és zöld citromból állt, de az utóbbi években annyiféleképpen csináltam már, hogy kiderült, minden eleme a végletekig variálható aszerint, mit találok épp a hűtőben.

Ha feta van, azzal is nagyon jó, de legalább annyira finom, csak persze egészen más lesz juhtúróból vagy kecskesajtból, esetleg natúr krémsajtból vagy ezek keverékéből. Ugyanezen elvek mentén lesz szuper kaporral, petrezselyemmel, medvehagymával, vagy - mint most - ezek keverékével. 

Összeállítani aprítógéppel a legegyszerűbb, de egy villa vagy egy kézi habverő is simán megteszi, viszont a fűszereket ebben az esetben külön kell deszkán finomra vágni. Nagyon illúzióromboló tud lenni, amikor nagyobb darab fűszerszárakat kell rágcsálni mártogatás közben.

Ehhez a krémhez, minden egészségtudatos megfontolástól függetlenül is, a répa-, paprika- és uborkahasábok mennek a legjobban.

Zöldfűszeres-citromos mártogatós

fetás-citromo-mártogató

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 100 gramm feta sajt
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0.25 darab citrom
  • 1 csomag zöldfűszerek (petrezselyem, medvehagyma, kapor)
Recept idők

Elkészítés:

Az citromot kivéve az összes alapanyagot aprítógépbe tesszük, és simára turmixoljuk, majd belefacsarjuk a citromot is. Ha kézzel csináljuk, akkor előbb a krém összetevőit keverjük villával simára, majd külön, deszkán aprítsuk finomra a fűszereket, és így forgassuk a krémbe.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük