Zöldfűszeres-citromos mártogatós: sós, savanykás és nagyon friss
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Ropogós
Gyors saláta datolyaszilvával és dióval: könnyed fogás őszi köntösben
Egyszerű spenótos-ricottás tekercs: leveles tészta az alapja
Almás-fahéjas pirítós: meleg reggeli pillanatok alatt
Napindító brownie-s energiaszelet: sütés nélkül készül
Karamellizált hagymás marhaburger: a sütőben sül össze
Ez a mártogatós recept eredetileg meghatározott típusú sajtból, zöldfűszerekből és zöld citromból állt, de az utóbbi években annyiféleképpen csináltam már, hogy kiderült, minden eleme a végletekig variálható aszerint, mit találok épp a hűtőben.
Ha feta van, azzal is nagyon jó, de legalább annyira finom, csak persze egészen más lesz juhtúróból vagy kecskesajtból, esetleg natúr krémsajtból vagy ezek keverékéből. Ugyanezen elvek mentén lesz szuper kaporral, petrezselyemmel, medvehagymával, vagy - mint most - ezek keverékével.
Összeállítani aprítógéppel a legegyszerűbb, de egy villa vagy egy kézi habverő is simán megteszi, viszont a fűszereket ebben az esetben külön kell deszkán finomra vágni. Nagyon illúzióromboló tud lenni, amikor nagyobb darab fűszerszárakat kell rágcsálni mártogatás közben.
Ehhez a krémhez, minden egészségtudatos megfontolástól függetlenül is, a répa-, paprika- és uborkahasábok mennek a legjobban.
Zöldfűszeres-citromos mártogatós
Hozzávalók 6 adaghoz
- 100 gramm feta sajt
- 3 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0.25 darab citrom
- 1 csomag zöldfűszerek (petrezselyem, medvehagyma, kapor)
Elkészítés:
Az citromot kivéve az összes alapanyagot aprítógépbe tesszük, és simára turmixoljuk, majd belefacsarjuk a citromot is. Ha kézzel csináljuk, akkor előbb a krém összetevőit keverjük villával simára, majd külön, deszkán aprítsuk finomra a fűszereket, és így forgassuk a krémbe.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!