Zöldfűszerekkel töltött pulykarolád: a sok vajtól lesz szaftos

2
Nyomtatás
pulykarolad
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha a csirke már unalmas, a steak viszont még túl nagy ugrás lenne, arany középút gyanánt készíts pulykából vacsorát!

A pulykahús egy univerzális húsfajta, van fehér és vörös része, illetve a halakhoz hasonlóan magas a foszfortartalma is, így azoknak is ajánljuk, akik amúgy nem nagy halasak. Ráadásul kifejezetten zsírszegény húsfajta, viszont emiatt sütésnél oda kell tenni magadat, hogy a hús ne legyen a végén száraz. 

A fűszervajas töltelékkel felturbózott pulykarolád egy a sok remek ötlet közül, amivel ezt a húst egy új szintre emelheted. A hús omlósságának titka, hogy a beletöltött zöldfűszeres vaj belülről sem hagyja sütés közben kiszáradni a húst, így az nemcsak puha, de rendkívül ízletes is lesz.

A töltelék elkészítése pedig pofonegyszerű, miként a fűszerevajé is, amihez olyan klasszikusokat használunk ezúttal, mint a kakukkfű, a fokhagyma, a petrezselyem, a só, a frissen őrölt bors és egy kis különlegesség is kerül bele kockázott bacon képében.

Zöldfűszeres pulykarolád

pulykarolad

Hozzávalók 4 személyre

A roládhoz:

  • 8 szelet pulykamell
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fűszervajas töltelék (alább)
  • 2 ek vaj
  • só, bors ízlés szerint
  • frissen tartó fólia

A töltelékhez:

  • 200 g sózatlan vaj
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 4 szál friss kakukkfű
  • 80 g bacon
  • 0.5 tk
  • 1 kk bors
  • 10 g pisztácia (elhagyható)
  • 1 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A pulyamellszeleteket óvatosan klopfoljuk ki egy picit. Sózzuk, majd borsozzuk ízlés szerint mindkét oldalukat. 

Utána fektessük rá őket frissen tartó fóliára úgy, hogy a szeletek 2 cm-en fedjék egymást.

Készítsük el a fűszervajas keveréket a töltelékhez.

A vajat puhítsuk meg, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, a kakukkfű lecsipegetett leveleit, a felkockázott bacont, a fél teáskanál sót, a kávéskanál borsot, illetve nyomjunk rá 1 gerezd fokhagymát is.

Az egészet keverjük össze egy kanállal. 

Ha elkészült a fűszervajas keverék, kenjük be vele a pulykamellágyat. A fűszervajból érdemes kihagyni annyit, amennyivel a végén még a kész roládot is megkenjük, mielőtt a sütőbe helyeznénk.

A megkent pulykamelleket a fólia segítségével óvatosan göngyöljük fel egy hengerbe. 

Amikor ez kész, tegyük be a hűtőbe 20-30 percre pihenni. Így a fűszervaj is elkezd szépen megszilárdulni, és nem fog szétesni a rolád.

A pihentetési idő végeztével a 2 evőkanál vajat tegyük egy 20x30 cm-es tepsibe, vagy amekkorában a hústekercs kényelmesen átfér. 

Óvatosan vegyük ki a fóliából, és helyezzük bele a tepsibe. 

Szórjunk köré héjas fokhagymagerezdeket, majd a maradék fűszervajjal is még kenjük meg.

A tepsit takarjuk le alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt süssük készre. 

A sütési idő vége előtt nézzünk rá, hogy van-e még zsiradék a hús alatt, és ha már nagyon karcos, akkor egy teáskanál vajjal még nyugodtan kínáljuk meg.

Ha szeretnénk, hogy a rolád teteje picit megpiruljon, akkor 5-10 perccel a sütési idő vége előtt vegyük le róla a fóliát, és emeljük a hőfokot 190 fokra.

A sütőből kivéve 5-10 percet pihentessük, majd szép vékonyra szeletelve tálaljuk akár egy finom mártással, akár egy salátával vagy krumplis körettel egyetemben.

Fotók forrása: Getty Images 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon