Könnyed zöldsaláta pirított gombával: sajt koronázza meg
A salátákban az a jó, hogy rendkívül sokféleképpen variálhatók a hozzávalók. Dominálhatnak az édes vagy akár a sós ízek is, és bármilyen zöldséggel vagy hússal kiegészíthetők.
Nincs is jobb egy finom salátánál, ami leírhatatlanul sokféleképpen variálható. Ezúttal az egyik kedvencemet készítettem el, amelyben a vegyes zöldsalátát apróra vágott lila hagymával, uborkával, olívaolajjal, a kihagyhatatlan koktélparadicsommal és egy kis extra feltéttel – pirított gombával és parmezánforgáccsal – bolondítottam meg.
Az elkészítése pofonegyszerű, a pluszízt pedig a vajon párolt, majd pirított gomba adja.
Zöldsaláta pirított gombával
Hozzávalók 2 személyre
- 200 g zöldsaláta-keverék
- 100 g barna csiperkegomba
- 2 ek vaj
- 4 szem koktélparadicsom
- 100 g kígyóuborka
- 1 kis fej lila hagyma
- 2 ek parmezánforgács
Elkészítés:
A gombákat mossuk meg, a tönkjüket vágjuk ki. Ha kisebb fejűek a gombák, úgy elegendő négy darabba vágni őket, ha nagyobbak, akkor viszont vágjuk apróbb darabokra.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a 2 evőkanál vajat, majd dobjuk rá a gombákat. Hintsük meg egy kávéskanál sóval, majd kezdjük el a vajon, kis-közepes lángon párolni. Ha a gomba már kezd fonnyadni, akkor a közepes lángot vegyük kicsit magasabbra, hogy le tudjuk pirítani. Kevergessük, rázogassuk a gombákat, hogy nehogy leégjenek. Amikor már kezdenek pirulni, zárjuk el, tegyük félre hűlni.
A zöldsalátát, ha nem készen vásároltat veszünk, hanem fejeset vagy lollót, akkor szedjük leveleire, mossuk meg, majd itassuk fel róluk a vizet papírtörlővel. Ezután egy nagy tálba tépkedjük a leveleket kisebb darabokra.
Ha kész salátát veszünk, akkor egyszerűen csak öntsük bele egy nagyobb salátástálba.
A lila hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk apró kockákra. A kígyóuborkát is mossuk meg, ízlés szerint meg is hámozhatjuk, majd vágjuk 1 ujjnyi vastag karikákra, azokat pedig negyedeljük fel. A koktélparadicsomokat szintén mossuk meg, majd vágjuk félbe.
A salátára ízlés szerint szórjuk rá a lilahagyma-kockákat, a kígyóuborkát és a paradicsom felét. Ezután forgassuk át a salátát.
A fináléban helyezzük el a salátán a maradék koktélparadicsom-feleket és a pirított gombát, majd locsoljunk rá 2 teáskanál olívaolajat.
Utolsó lépésként kerül rá a parmezán, amit szintén ízlés szerint szórjunk rá a salátára.
-
2024-04-26 10:32:01
-
2024-04-24 10:32:02
-
2024-04-24 07:32:02
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
Olvasd el ezt is!