Mutatós sajtkosár parmezánból: pár perc alatt elkészül

sajtkosar
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a mutatós és dekoratív, nem utolsósorban funkcionális sajtkosár pár perc alatt elkészíthető, és a salátától a tésztán át bármilyen ételt kínálhatsz benne.

Még Olaszországban láttam, hogy az éttermekben előszeretettel készítenek tengeri gyümölcsök és rizottók mellé ilyen vonzó kis tálakat, amelyek még a legegyszerűbb ételeket is képesek feldobni. 

A parmezános sajtkosár elkészítése pofonegyszerű, és csupán egyetlenegy hozzávalóra van hozzá szükség. Ráadásul a klasszikus parmezán mellett cheddar sajtból is összedobható, de az ennél lágyabb sajtoktól óvakodjunk, ha nem szeretnénk csalódást okozni magunknak a sajtkosár állagát illetően. 

Parmezán sajtkosár

sajtkosar

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 50 g parmezán sajt
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a lereszelt parmezán sajtot.

Vegyünk elő 4 kisebb méretű, hőálló tálat. Ez lehet akár kisebb müzlistál is.

Vegyünk elő egy lapos tepsit, amelyre helyezzünk sütőpapírt. A tepsi mérete 20x30 cm-es legyen, de ettől lehet nagyobb is.

A reszelt parmezánt két részre osztva készítsünk 1-1 kupacot egymás mellé. Mindkét kupacot terítsük szét kör alakban. Ezt úgy kell elképzelni, mintha két kisebb palacsintát készítenénk.

Süssük előmelegített sütőben, 190-200 fokon kb. 8 percig, vagy amíg a sajtlapok aranybarnára nem sülnek és szépen megolvadnak. 

Ekkor vegyük ki őket a sütőből, és egy spatulával a sajtkorongot óvatosan felemelve fektessük rá az egyik tálra, amit előtte fejre fordítottunk. Óvatosan igazítsuk rá. A  sajtra tegyünk rá egy másik tálat is fejjel lefelé, mintegy közrezárva a sajtkorongot. Járjunk el így a másik koronggal is.

Pár perc után vegyük ki a sajtot a 2 tál közül, majd talpára állítva hagyjuk kihűlni. 

Ezután már ízlés szerint pakolászhatunk bele mindenféle finomságot a ráktól kezdve a salátán át egészen a spagettiig vagy a rizottóig.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük