
Könnyed zöldsaláta tojással és quinoával: a diétádba is beépítheted

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A saláta is lehet ízekben és textúrákban gazdag, sőt, laktató is, ha friss fűszerekkel és quinoával kevered, mennyei lesz.
Ha olyan alakbarát receptet keresel, amely nemcsak a fogyókúrádban segít, de még finom, sőt mutatós is, készítsd el ezt az egyszerű salátát. Az alapja rukkola, quinoa, paradicsom és uborka, a tetejét pedig dió és főtt tojás koronázza meg, de igazán finom a citromos dresszingtől lesz. A quinoa előnyeiről itt olvashatsz bővebben.
A citromlevet extraszűz olívaolajjal és valamilyen friss zöldfűszerrel kell egybekeverni, próbáld ki mentával, szuperül feldobja a salátát. Korianderrel és bazsalikommal is érdemes megkóstolni, ha pedig a hagyományosabb ízeket kedveled, petrezselyemmel keverd össze.
Zöldsaláta tojással és quinoával

Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab tojás
- 100 gramm rukkola
- 200 gramm koktélparadicsom
- 0.5 darab kígyóuborka
- 50 gramm quinoa
- 50 gramm dió
- 10 gramm menta
- 2 ek extraszűz olívaolaj
- 2 tk citromlé
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A quinoát készítsük el: alaposan öblítsük át, majd egy kevés olajon pirítsuk meg, végül öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel. Sózzuk. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le, majd 15-20 percig főzzük. Szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel, csöpögtessük le.
Közben főzzük meg a tojásokat. Ha azt szeretnénk, hogy folyjon a közepük, így készítsük: tegyünk fel forrni vizet, amikor bugyog, vegyük lejjebb, hogy csak gyöngyözzön, óvatosan helyezzük bele a tojásokat. 6 percig főzzük, majd szűrjük le, rögtön tegyük hideg vízbe. Pucoljuk meg őket.
Közben a rukkolát mossuk át, csöpögtessük le. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe. Az uborkát mossuk meg, vágjuk kockákra. Keverjük őket össze, keverjük bele a kihűlt quinoát is.
Az olívaolajat keverjük össze az összeaprított mentával és citromlével, majd forgassuk egybe a salátával. Sózzuk, borsozzuk.
Osszuk szét a salátát 4 tányér között, tegyünk mindegyikre egy félbevágott tojást, majd szórjuk meg a durvára vágott dióval.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors