Krémes, zöldséges csirkeleves tésztával: tej teszi selymessé

csirkeleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Már egy tányérnyi is jóllakat ebből a krémes, sűrű levesből, mindenképp próbáld ki, ha picit könnyedebb, de tápláló ebédre vágysz.

Ha olyan tartalmas fogásra vágysz, ami felmelegít a hűvös napokon, és kiváltja a főételt is, ez a leves a tökéletes választás. A rengeteg zöldségtől, hústól és tésztától nagyon laktató, a tejtől pedig krémes, isteni lesz a végeredmény.

Ha szeretnéd, bátran alakíts a recepten: csirkecomb helyett -mellet is használhatsz, de a zöldségeket is lecserélheted vagy kiegészítheted, mehet bele karalábé, de akár karfiol is. Tésztából is bármilyet választhatsz, legyen az fusilli, metélt, de akár gnocchival is működik a recept.

Arra figyelj, hogy mivel a tészta belefő a levesbe, ha nem fogy el rögtön, másnapra magába szívhatja a lé egy részét. Éppen ezért akkora adagot érdemes főzni, amennyi el is fogy, de az is jó megoldás, ha külön készíted a tésztát, és csak tálalásnál kevered a levesbe.

Zöldséges csirkeleves

csirkeleves

Hozzávalók 8 személyre:

  • 2 ek olívaolaj
  • 6 darab csirkecomb (felső)
  • 1 fej fehér hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb darab répa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 szál szárzeller
  • 40 gramm liszt
  • ízlés szerint só, bors
  • 1.25 liter alaplé
  • 1 liter tej
  • 300 gramm tészta
  • opcionális zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A csirkecombokról fejtsük le a bőrt. A zöldségeket pucoljuk meg, a hagymákat vágjuk apróra, a répákat és a szárzellert karikákra. 

Forrósítsunk olajat egy lábasban, majd pirítsuk meg a csirkecombok mindkét oldalát 3-3 perc alatt. Tegyük őket félre.

Dobjuk a lábasba a hagymákat, a répákat és a zellert, majd 5 percig dinszteljük őket, míg a hagyma puha és áttetsző nem lesz. Szórjuk rájuk a lisztet, keverjük össze a zöldségekkel, majd 2-3 perc után öntsük fel az alaplével. Tegyük vissza a combokat a lébe. Várjuk meg, míg felforr, vegyük kicsire a lángot, fűszerezzük sóval, borssal, majd fedjük le a levest, de hagyjunk egy kis rést. Gyöngyözve főzzük 20-25 percig, míg teljesen megfő a comb. 

A csirkecombot vegyük ki a levesből, fejtsük le a húst a csontról.

Tegyük vissza a húst a levesbe a tejjel és a tésztával együtt, addig főzzük, míg a tészta félpuha nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a borsót és a petrezselymet, majd ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.

Rögtön, melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük