![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szaftos nyári lasagne sült zöldségekkel és ricottával – Könnyed, mégis nagyon laktató
![zöldségeslasagne](https://kep.index.hu/1/0/3377/33774/337740/33774079_2586723_9d16cfe444ffd4c9b8dabb4f3007661d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A sütőben sült zöldségektől ízletes, szaftos, mégis picit könnyedebb lesz a végeredmény, a ricotta pedig tökéletesen helyettesíti a besamelt.
Hatalmas kedvencem a lasagne, nyáron mégsem kívánom a bolognais, besameles változatot, picit könnyedebbre, de azért laktatóra vágyom. Ez a zöldséges verzió tökéletesen hozza ezt, pirult cukkini és padlizsán van benne, amit ricottával és paradicsomszósszal kell rétegezni.
Ugyanolyan laktató, mégis kicsit frissebb, nyáriasabb, mind a fehérjegazdag ricottának, mind a sütőben sült zöldségeknek köszönhetően. Az elkészítése picit időigényes, hiszen a cukkinit és a padlizsánt elő kell sütni, de egyik részfolyamat sem bonyolult, és a mi részünkről egyik sem igényel pár percnél több munkát.
Zöldséges lasagne
![zöldségeslasagne2](https://kep.index.hu/1/0/3377/33774/337740/33774091_3c8f19000e3fc236ec0a900f0e9ddfc8_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
- 2 darab cukkini
- 1 darab padlizsán
- 1 darab vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 250 gramm lasagna-tésztalap
- 400 gramm ricotta
- 2 darab tojás
- 100 gramm parmezán
- 700 gramm paradicsomszósz/marinara
- ízlés szerint só, bors
- 200 gramm mozzarella
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A cukkiniket mossuk meg, vágjuk karikákra, a padlizsánt vágjuk négybe, a hagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre. Borítsuk őket egy tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd toljuk a sütőbe kb. 30 percre, közben egyszer forgassuk át őket. Ha puhák és pirultak, vegyük ki őket, hagyjuk picit hűlni. A sütőt vegyük le 180 fokra.
A kihűlt padlizsánról húzzuk le a héját, majd daraboljuk össze, a cukkinikarikákat is negyedeljük, tegyük félre.
A lasagna-tésztát főzzük félkészre lobogó, enyhén sós vízben 3-4 perc alatt. Szűrjük le, tegyük félre.
Egy tálban keverjük össze a ricottát, a tojásokat és 50 gramm parmezánt, sózzuk, borsozzuk.
Készítsünk elő egy kb. 20x25 cm-es jénait vagy tűzálló tálat. Az aljába szedjünk egy merőkanál paradicsomszószt, oszlassuk el. Erre mehet egy réteg tészta, picit nyomkodjuk le a lapokat. A tésztára kanalazzuk a ricottás töltelék egyharmadát, majd szórjuk rá a maradék parmezán és mozzarella egy részét. Erre mehet a sült zöldségek harmada, majd ismét egy merőkanál szósz, végül tésztalap. Ezt ismételjük addig, míg el nem fogynak az alapanyagok. A lasagne tetejét tésztával és paradicsomszósszal zárjuk, majd szórjuk meg bőségesen sajttal.
Fedjük le a tálat fóliával, majd süssük a lasagne-t 30 percig. Ha letelt az idő, szedjük le a fóliát, majd anélkül is süssük további 15 percig. Hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!