Szaftos nyári lasagne sült zöldségekkel és ricottával – Könnyed, mégis nagyon laktató
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Pihe-puha almás fánk: őszi fűszerek teszik varázslatossá
Ropogós
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Krémes, csupa csoki torta: cékla tartja szaftosan a tésztát
Illatos fokhagymás rizs: tökéletes köret húsok mellé
Tárkonyos csirkeleves sajtgombóccal: kiadós és finom
A sütőben sült zöldségektől ízletes, szaftos, mégis picit könnyedebb lesz a végeredmény, a ricotta pedig tökéletesen helyettesíti a besamelt.
Hatalmas kedvencem a lasagne, nyáron mégsem kívánom a bolognais, besameles változatot, picit könnyedebbre, de azért laktatóra vágyom. Ez a zöldséges verzió tökéletesen hozza ezt, pirult cukkini és padlizsán van benne, amit ricottával és paradicsomszósszal kell rétegezni.
Ugyanolyan laktató, mégis kicsit frissebb, nyáriasabb, mind a fehérjegazdag ricottának, mind a sütőben sült zöldségeknek köszönhetően. Az elkészítése picit időigényes, hiszen a cukkinit és a padlizsánt elő kell sütni, de egyik részfolyamat sem bonyolult, és a mi részünkről egyik sem igényel pár percnél több munkát.
Zöldséges lasagne
Hozzávalók 8 adaghoz
- 2 darab cukkini
- 1 darab padlizsán
- 1 darab vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 250 gramm lasagna-tésztalap
- 400 gramm ricotta
- 2 darab tojás
- 100 gramm parmezán
- 700 gramm paradicsomszósz/marinara
- ízlés szerint só, bors
- 200 gramm mozzarella
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A cukkiniket mossuk meg, vágjuk karikákra, a padlizsánt vágjuk négybe, a hagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre. Borítsuk őket egy tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd toljuk a sütőbe kb. 30 percre, közben egyszer forgassuk át őket. Ha puhák és pirultak, vegyük ki őket, hagyjuk picit hűlni. A sütőt vegyük le 180 fokra.
A kihűlt padlizsánról húzzuk le a héját, majd daraboljuk össze, a cukkinikarikákat is negyedeljük, tegyük félre.
A lasagna-tésztát főzzük félkészre lobogó, enyhén sós vízben 3-4 perc alatt. Szűrjük le, tegyük félre.
Egy tálban keverjük össze a ricottát, a tojásokat és 50 gramm parmezánt, sózzuk, borsozzuk.
Készítsünk elő egy kb. 20x25 cm-es jénait vagy tűzálló tálat. Az aljába szedjünk egy merőkanál paradicsomszószt, oszlassuk el. Erre mehet egy réteg tészta, picit nyomkodjuk le a lapokat. A tésztára kanalazzuk a ricottás töltelék egyharmadát, majd szórjuk rá a maradék parmezán és mozzarella egy részét. Erre mehet a sült zöldségek harmada, majd ismét egy merőkanál szósz, végül tésztalap. Ezt ismételjük addig, míg el nem fogynak az alapanyagok. A lasagne tetejét tésztával és paradicsomszósszal zárjuk, majd szórjuk meg bőségesen sajttal.
Fedjük le a tálat fóliával, majd süssük a lasagne-t 30 percig. Ha letelt az idő, szedjük le a fóliát, majd anélkül is süssük további 15 percig. Hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors