Zöldséges lepény tejföllel meglocsolva: a palacsintához hasonlóan készül

zlcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az izgalmas lepény tésztája bátran dúsítható mindenféle finomsággal, legyen az zöldség vagy valamilyen felvágott.

A lepényreceptek többségében a tésztát szép hólyagosra kell gyúrni, utána jöhet a formázás és a sütés. Sokakat megrémiszt a hagyományos verzió, túl időigényesnek gondolják, épp ezért lemondanak inkább a házi lepény élményéről.

Nemrégiben internetezés közben jött velem szembe egy nagyon kívánatos recept, amit lepényszerűségnek könyveltem el. Fűszeres, tartalmas, a masszát a palacsintához hasonlóan kell kikeverni és sütni. A keverékbe bármilyen reszelt vagy finomra vágott zöldség kerülhet, lehet az krumpli vagy cukkini, ha van néhány szelet sonka a hűtődben, az is jól elfér a tésztában, de csemegekukoricával vagy borsóval is dúsíthatod. A fűszerezést is bátrabbra lehet venni, az ízlésedre van bízva. A kész zöldséges lepényt kínálhatod tejföllel meglocsolva, hús mellé, de magában is megállja a helyét.

Zöldséges lepény

zlct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 darab tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál porélesztő
  • 300 milliliter tej
  • 300 milliliter víz
  • 450 gramm liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 2 marék reszelt sajt
  • 1 darab sárgarépa (reszelve)
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat üssük keverőtálba, adjuk hozzá a sót, borsot, élesztőt, tejet, vizet, keverjük egybe.

A lisztet szitáljuk a tejes masszába, keverjük csomómentesre.

A hagymát, paprikát, petrezselymet vágjuk finomra.

A reszelt sajtot, répát és a finomra vágott zöldségeket keverjük a palacsintamasszába.

A serpenyőt enyhén kenjük ki olajjal, majd amikor forró, levesszedő kanállal szedjünk a palacsintamasszából annyit a serpenyőbe, hogy kitöltse az alját.

A tésztát mindkét oldalán süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük