Kiadós, zöldséges pite sok sajttal: joghurttól lesz omlós a tésztája
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Mennyei, krémes rizskoch: a nagyi receptje alapján
Ropogós
Rakott krumpli mentesen: krémes, tartalmas és nagyon finom
Csokis-narancsos keksz: ennek ott a helye a sütisdobozban
Aranybarna röszti kínai kellel keverve: tejföllel megkoronázva kínáld
Sajtos fasírt sütőben sütve: hamburgerben is tökéletes
Így dolgozd fel a sütőtököt: a magja sem megy kárba
A pite bármilyen zöldséggel készülhet, lehet szerényebben vagy gazdagabban készíteni, a lényeg, hogy a végén tejszínes, sajtos szósszal kell nyakon önteni, attól lesz igazán finom.
Sokan abban a hitben élnek, hogy az omlós tésztájú pite csak édes lehet. Számukra talán kissé furán hangzik, de sós piték is készülhetnek, amelyeket mindenféle zöldséggel, húsokkal és intenzív aromájú fűszerekkel lehet megbolondítani, a variációk száma végtelen.
A zöldséges piték készülhetnek kizárólag egyfajta zöldségből, de többfélét is lehet párosítani, illetve hússal is tovább lehet gazdagítani. A lényeg, hogy mielőtt bekerülne pirulni a sütőbe, sajtos, tejszínes keverékkel kell megöntözni.
Bár a klasszikus pitetésztába nem kerül joghurt, víz helyett érdemes azt dolgozni bele, puhább textúrájú lesz a végeredmény. Természetesen a zöldséges pite bármilyen bevált, örökölt pitetésztarecepttel kipróbálható, arra kell csak ügyelni, hogy a cukorból elég egy csipettel tenni, de ha kimarad, az se lesz gond.
Zöldséges-sajtos pite
Hozzávalók 4 személyre
Pitetészta:
- 25 dekagramm liszt
- 15 dekagramm vaj
- 1 evőkanál joghurt
- 1 darab tojás
- 1 nagy csipet só
- 1 kis csipet cukor
Töltelék:
- 1 fej brokkoli
- 10 dekagramm sonka
Öntet:
- 4 darab tojás
- 3 deciliter tejszín
- 15 dekagramm sajt
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit öntsük keverőtálba és gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőlük tésztát, majd folpackba csomagolva tegyük hűtőbe pihenni 30 percre.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a formának megfelelően, majd helyezzük bele, ügyelve, hogy a szélekre is jusson belőle. A formába helyezett tésztát szurkáljuk meg villával.
A brokkolit szedjük rózsáira. A sonkát kockázzuk fel. Szórjuk rá őket a pitetésztára.
Öntet:
A tojásokat verjük fel, keverjük hozzá a tejszínt és a reszelt sajtot, majd csurgassuk a zöldséges pitére. 180 fokos előmelegített sütőben süssük 20-30 percig.
Fotó: Getty Images