Kiadós, zöldséges pite sok sajttal: joghurttól lesz omlós a tésztája

zspcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pite bármilyen zöldséggel készülhet, lehet szerényebben vagy gazdagabban készíteni, a lényeg, hogy a végén tejszínes, sajtos szósszal kell nyakon önteni, attól lesz igazán finom.

Sokan abban a hitben élnek, hogy az omlós tésztájú pite csak édes lehet. Számukra talán kissé furán hangzik, de sós piték is készülhetnek, amelyeket mindenféle zöldséggel, húsokkal és intenzív aromájú fűszerekkel lehet megbolondítani, a variációk száma végtelen.

A zöldséges piték készülhetnek kizárólag egyfajta zöldségből, de többfélét is lehet párosítani, illetve hússal is tovább lehet gazdagítani. A lényeg, hogy mielőtt bekerülne pirulni a sütőbe, sajtos, tejszínes keverékkel kell megöntözni.

Bár a klasszikus pitetésztába nem kerül joghurt, víz helyett érdemes azt dolgozni bele, puhább textúrájú lesz a végeredmény. Természetesen a zöldséges pite bármilyen bevált, örökölt pitetésztarecepttel kipróbálható, arra kell csak ügyelni, hogy a cukorból elég egy csipettel tenni, de ha kimarad, az se lesz gond.

Zöldséges-sajtos pite

zspct

Hozzávalók 4 személyre:

Pitetészta:

  • 25 dekagramm liszt
  • 15 dekagramm vaj
  • 1 evőkanál joghurt
  • 1 darab tojás
  • 1 nagy csipet
  • 1 kis csipet cukor

Töltelék:

  • 1 fej brokkoli
  • 10 dekagramm sonka

Öntet:

  • 4 darab tojás
  • 3 deciliter tejszín
  • 15 dekagramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit öntsük keverőtálba és gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőlük tésztát, majd folpackba csomagolva tegyük hűtőbe pihenni 30 percre.

A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a formának megfelelően, majd helyezzük bele, ügyelve, hogy a szélekre is jusson belőle. A formába helyezett tésztát szurkáljuk meg villával.

A brokkolit szedjük rózsáira. A sonkát kockázzuk fel. Szórjuk rá őket a pitetésztára.

Öntet:

A tojásokat verjük fel, keverjük hozzá a tejszínt és a reszelt sajtot, majd csurgassuk a zöldséges pitére. 180 fokos előmelegített sütőben süssük 20-30 percig.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük