Zöldséges, sajtos rétes leveles tésztából: nagyon egyszerű az elkészítése
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Leveles tésztából számtalan sütemény készíthető, de nem csak édes változatok, a sós verziók is nagyon izgalmasak és finomak.
A hosszú leírás senkit ne tévesszen meg, egyáltalán nem bonyolult a recept, csak egy picit időigényes, ugyanis a zöldségeket külön-külön kell lepirítani egy serpenyőben, de szerencsére a brokkoli, a paprika és a gomba is gyorsan puhul.
A sós rétes alapja kész leveles tészta, ezzel időt lehet spórolni, viszont a végeredményen semmit sem változtat. A pirult zöldségeket apróra kell darabolni, sajttal összekeverni, leveles tésztába tölteni, majd megsütni - szuper könnyű ebéd vagy vacsora lehet belőle.
A zöldségeket bátran lehet variálni ízlés függvényében, ahogyan a fűszerezést is, szuper lesz provence-i fűszerkeverékkel is.
Zöldséges rétes
Hozzávalók 1 darabhoz
- 150 gramm brokkoli
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- 200 gramm csiperkegomba
- 2 evőkanál olaj (sütéshez)
- 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 100 gramm mozzarella
- 250 gramm leveles tészta
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A brokkolit szedjük egészen apró rózsákra, a paprikát kockázzuk össze, a gombát szeleteljük fel.
Melegítsünk egy evőkanál olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a brokkolit és a paprikát. Kevergetve pirítsuk őket, míg puhák és picit barnák nem lesznek. Adjuk hozzá a fűszerkeveréket és az apróra darabolt fokhagymát, majd még egy percig pirítsuk. Sózzuk-borsozzuk, majd szedjük ki a zöldségeket egy vágódeszkára.
Tegyük a másik evőkanál olajat is a serpenyőbe, majd pirítsuk meg a gombát is az előzőhöz hasonlóan. Ha kész, borítsuk azt is a vágódeszkára.
A pirult zöldségeket vágjuk egészen apróra egy éles kés segítségével. Ha kész, hagyjuk őket kihűlni.
A kihűlt zöldségeket tegyük egy tálba, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a leveles tésztát téglalap alakúra, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Oszlassuk el a tölteléket a tésztán, de hagyjunk helyet a széleken, tekerjük fel, végül nyomkodjuk össze a végeket. Úgy kell kinéznie, mint egy rétesnek.
A tojást verjük fel a tejjel, majd kenjük meg vele a tészta tetejét és oldalát.
Toljuk a tésztát a sütőbe, körülbelül 25 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images