Francia hagymás mártogatós: grillszezonra kötelező
Ha még nem kóstoltad a mártogatósoknak ezt a karamellizált hagymával készült változatát, akkor gyorsan csapj le rá: odaleszel érte!
Zöldségpástétom sokféle hozzávalóból készülhet, az elterjedtebb lencsés vagy babos változatok után pedig megmutatjuk, hogyan készítsd aszalt paradicsommal. A mediterrán ízvilágú kence nagyon egyszerű, és egyetlen adag több napra is ellát izgalmas szendvicskrémmel.
Az aszalt paradicsom mellé olyan kiegészítők kerülnek, mint a piros kaliforniai paprika, az édesburgonya, a hagyma és jó sok fokhagyma: mindez sütőben sül puhára, így sokkal aromásabb lesz a belőlük készülő krém.
A kesudiót tegyük hőálló edénybe, és háromszoros mennyiségű vízzel forrázzuk le. Hagyjuk ázni legalább 1 órát, majd szűrjük le.
Közben az egész fej fokhagymát, a hagymát, a paprikát és az édesburgonyát külön-külön csomagoljuk alufóliába, helyezzük tepsire, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. 45-50 perc alatt süssük őket puhára. Csomagoljuk ki, és hagyjuk őket langyosra hűlni.
A krémesre sült fokhagymagerezdeket nyomkodjuk ki a héjból a vágás mentén, a hagymát daraboljuk durvára, az édesburgonyát pucoljuk meg, és minden más hozzávalóval együtt tegyük őket aprítógépbe. 1-2 perc alatt dolgozzuk annyira krémesre, amennyire csak lehetséges.
Kanalazzuk légmentesen zárható befőttesüvegekbe vagy tárolókba, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu