Krémes lencsepástétom dióval: tápláló szendvicskrém húsmentesen

Lencsepastetom-dioval-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Krémes és tartalmas lencsepástétom, amelyet dió és friss zöldfűszerek tesznek még táplálóbbá: tökéletes szendvicskrém húsmentes napokra.

A házi pástétom szuper kenőkrém, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy a boltival ellentétben nem kerülnek bele felesleges tartósítószerek. Abban az esetben viszont, ha húsmentes opciót keresel, itt van a rendkívül tápláló és izgalmas lencsés-diós alternatíva. Egyszerűen készül, nem kellenek hozzá különleges alapanyagok, a siker mindössze a megfelelő elkészítésben és fűszerezésben rejlik.

A lencsét érdemes 2-3 órával a felhasználás előtt beáztatni, így hamarabb megfő. A lencsével egy időben a diót is áztasd be, csak hideg helyett forró vízbe: ezzel egyrészt kiázik belőle az enyhén kesernyés utóíze, másrészt pedig eléggé megpuhul ahhoz, hogy krémes állagúra pürésítsd.

Diós lencsepástétom

Lencsepastetom-dioval

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 100 g lencse (száraz)
  • 100 g dió
  • 2 db babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 3 ek olívaolaj
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 0.5 tk majoránna
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét áztassuk be legalább 2-3 órára.

A diót forrázzuk le, és a lencsével együtt hagyjuk ázni.

Szűrjük le a lencsét, és a babérlevéllel enyhén sós vízben főzzük puhára 20-25 perc alatt.

Közben hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és dinszteljük meg benne a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá az időközben megfőtt és leszűrt lencsét (a babérlevél nélkül), és további 5 percig pirítsuk őket együtt is.

Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fűszernövényeket, majd tegyük aprítógépbe.

Szűrjük le a diót, adjuk a lencsés keverékhez, és pürésítsük őket pástétomállagúvá. Ha nagyon sűrű a massza, adjunk hozzá néhány evőkanál vizet. 

Kanalazzuk légmentesen zárható befőttesüvegekbe, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük