Francia hagymás mártogatós: grillszezonra kötelező

17
Nyomtatás
Francia-hagymas-martogatos-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha még nem kóstoltad a mártogatósoknak ezt a karamellizált hagymával készült változatát, akkor gyorsan csapj le rá: odaleszel érte!

A mártogatós az a műfaj, amit általában szeretünk gyorsra és egyszerűre venni, ám ha az idő engedi, érdemes összetettebb változatokkal is próbálkozni, mert nagyon megérik a rászánt energiát. Ez a francia hagymás éppen ilyen: édes, karamellizált hagyma az alapja, és egyben a fő ízesítője is, ám ebben még nem merül ki a recept. 

A hagyományos krémes szószokkal ellentétben ez a verzió nemcsak majonéztől sűrű, hanem amellett egy különleges összeállítás is gazdagítja, amely nem más, mint a puhára áztatott, majd krémesre turmixolt kesudió. Mindezektől pedig a mártogatós egy nem mindennapi, gazdag ízvilágú és tápláló kencévé válik, amely tökéletes választás chips, zöldségek vagy sült krumpli mellé, de akár hamburgerszószként is eheted.

Francia hagymás mártogatós

Francia-hagymas-martogatos

Hozzávalók 4 személyre

A kesukrémhez:

  • 150 g kesudió
  • 100 ml víz
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. almaecet
  • 1 ek. sörélesztőpehely
  • 0.5 tk.

A karamellizált hagymához:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma feldarabolva

Az összeállításhoz:

  • 100 g vegán majonéz
  • 0.5 tk.
  • 0.25 tk. bors
Recept idők

Elkészítés:

A kesudiót felhasználás előtt egy órával áztassuk forró vízbe, és tegyük félre megpuhulni. 

Közben hevítsünk fel egy serpenyőt az olajjal, adjuk hozzá a hagymát, és 35-40 perc alatt, alacsony hőfokon, időnkénti kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára. Akkor jó, ha a hagymadarabok teljesen puhák és édeskések. Tegyük félre teljesen kihűlni. 

A kesudiót szűrjük le, a kesuszósz többi hozzávalójával együtt tegyük aprítógépbe, és dolgozzuk krémesre.

Állítsuk össze a mártogatóst. Egy közepes tálban keverjük össze a karamellizált hagymát, a kesuszószt, a vegán majonézt, a sót és borsot.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon