Nagyiféle házi zserbó régi családi recept szerint, gazdag töltelékkel: akár előre is elkészítheted
Hosszú évtizedek óta a karácsony egyik nagy kedvence a puha tésztájú, vastagon töltött zserbó, amit csokiréteg koronáz meg.
Ha kedveled a klasszikus süteményeket, de a karácsonyi forgatagban nincs időd őket elkészíteni, akkor a zserbópohárdesszert tökéletes választás lesz helyettük. Az előkészületekkel együtt mindössze fél órát vesz igénybe, utána pedig már csak hagyni kell, hogy a hűtőben összeérjenek az ízek.
A hagyományos zserbóhoz hasonlóan ebben a desszertben is a dió, a baracklekvár és a kakaó íze dominál, az időigényes kelt tészta helyett azonban durvára darabolt keksz kerül bele: annyira egyszerű, hogy ez a változat kezdőként sem fog ki rajtad.
Első lépésként pudingot főzünk. Ehhez 4-5 evőkanál kivételével tegyük fel főni a szójaitalt, egy kisebb tálkában pedig a maradékkal keverjük csomómentesre a vaníliapudingot, a kakaóport, a cukrot és a sót. Keverjük hozzá a vaníliakivonatot, majd öntsük a forró növényi italhoz, és főzzünk belőle híg pudingot. A végén keverjük bele a vajalternatívát, ha teljesen felolvadt, tegyük félre, és hagyjuk kissé kihűlni.
Közben a diót száraz serpenyőben pirítsuk illatosra 2-3 perc alatt, majd daraboljuk durvára.
A kekszet tördeljük kisebb-nagyobb darabokra, és a felét osszuk szét 4 egyforma, kisebb (kb. 200 ml-es) pohár között. Kanalazzunk a kekszre baracklekvárt, szórjunk rá diót, végül pedig mehet rá a csokipuding. Ismételjük meg a folyamatot úgy, hogy ezúttal a csokiréteg fölé kerüljön a dió.
Durvára darabolt étcsokival, tetszés szerint egész dióval díszítsük. Fogyasztás előtt legalább 1 órát pihentessük hűtőben.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu