Megúszós zserbógolyó pillanatok alatt: néhány hozzávalóból készül
Nincs karácsony zserbó nélkül, ha azonban nincs kedved tésztát gyúrni, és megsütni a hagyományos verziót, akkor a zserbógolyó a neked való.
A zserbó az egyik legnagyobb klasszikus kedvenc, bármilyen ünnepről is legyen szó, ott a helye az asztalon. A finomság több változatban is kipróbálható: ha időszűkében vagy, érdemes ezeket az egyszerű, olykor sütés nélkül is összedobható recepteket letesztelni, ilyen a zserbógolyó, a pohárkrém vagy muffin. Mi most a sütésmentes vonalon maradtunk, mutatjuk, hogy készül a roppanós csokival bevont zserbókeksztekercs.
A finomság ízének kialakításánál bátran megtörheted a hagyományt: barack helyett használj szilvalekvárt, dió helyett mákot, tej- vagy étcsoki helyett pedig fehéret. Mákrajongóknak ajánlom, hogy a fekete szemű finomságot házi citromkrémmel keverve használják, és fehér csokival vonják be a hengert. Ha a receptben írt változatnál maradnál, akkor 1-2 evőkanál étolaj is mehet az olvasztott csokihoz, mert sokkal fényesebb lesz tőle a zserbókeksztekercs.
A tésztához a darált kekszet a porcukorral és a puha vajjal dolgozzuk össze, majd apránként adjuk hozzá a tejet (körülbelül 2 dl), annyit, amennyitől jól formázhatóvá válik a tészta. Ezután két egyforma részre is oszthatjuk (így két rúd lesz belőle), vagy egyben is hagyhatjuk (1 nagy rúd lesz belőle). A tésztát két sütőpapír közt nyújtsuk ki.
A lekvárt és a darált diót keverjük ki, majd kenjük a tésztára. Ezután a sütőpapír segítségével tekerjük fel, majd tegyük hűtőbe néhány órára dermedni a rudat.
A csokit vízgőz felett olvasszuk meg, majd vonjuk be vele a keksztekercset.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors