Bonbonkészítés házilag - Csokirajongóknak tökéletes ajándék

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Imádom a csokoládét, sokszor vágyom azonban arra, hogy olyan ízeket is kipróbálhassak, amilyeneket nem feltétlenül tudok megvenni a boltban. Ha ti is így éreztek, akkor ne elégedjetek meg a bolti verzióval, készítsétek el otthon a saját bonbonotokat.

Tavaly karácsonyra egyedi, saját kezűleg készített ajándékokat szerettem volna adni a rokonoknak, barátoknak. Akkor jött az ötlet, hogy készíthetnék bonbont a csokiimádó családomnak. Na igen ám, de hogyan kezdjek neki, mi kell hozzá? 

Szilikonforma a bonbonoknak

Mindenképpen be kell szereznünk olyan szilikonból készült formát, amibe az olvasztott csokinkat bele tudjuk majd önteni. Általában 500-1000 forint között kaphatóak már ilyenek, és nagyon jópofák vannak belőle: a klasszikus kocka -vagy szív alakútól kezdve egészen a dinoszauruszos formáig mindenféle megtalálható.

csokiforma

Konyhai hőmérő

Szükségünk van egy hőmérőre is, ha nem szeretnénk, hogy a csokoládénkból kicsapódjon a kakaóvaj. A melegítésnél a csokoládét 40-45 fok között kell tartanunk, efölé nem emelkedhet a hőmérséklete. Ha beszereztük ezt a kettő elmaradhatatlan kelléket, akkor hogyan tovább, mik a folyamatok?  

Csokiolvasztás

Az általunk kiválasztott csokinak - lehet ez ét-, tej- vagy fehér csoki - a 2/3 részét tegyük fel vízfürdő fölé megolvasztani. Azért nem az összeset, mert az 1/3 részére még szükségünk lesz a temperálásnál. Vigyázzunk, hogy a csoki ne melegedjen 45 fok fölé!  

Temperálás

Ha megolvadt a csokink, vegyük le a vízfürdőről, és keverjük hozzá a kimaradt 1/3 részt, hogy visszahűtsük. Folyamatos kevergetés mellett kb. 35 fokra kell visszahűlnie a csokinknak. Természetesen vannak a temperálásnak precízebb, de bonyolultabb módjai is - márványlapra vagy gránitpultra borítani ki a csokit -, de azt hiszem, otthoni körülmények között ez a leginkább kivitelezhető. 

temperalas

Formákba töltés - tömör csoki esetén

A temperált csokinkat ízesítsük azzal, amivel szeretnénk, rakhatunk bele vaníliát, kávét, alkoholt, fűszereket, kókuszreszeléket, de hagyhatjuk a'la nature is. Öntsük tele a szilikonformákat - vigyázzunk, a forma ne legyen se poros, se vizes -, a felesleget pedig egy spatula segítségével töröljük le, hogy szép, sima felszíne legyen a csokinknak. 

Formákba töltés - töltött csoki esetén

Ez talán egy fokkal bonyolultabb az előzőnél, de nem vészes. A temperált csokival öntsük tele a szilikonformákat, majd egy edény vagy sütőpapír fölött fordítsuk fejjel lefelé a szilikonformát, és hagyjuk, hogy kicsöpögjön belőle a felesleges csokoládé. Így csak a csokiburok fog a formában maradni, amit be is tehetünk kb. 20 percre a hűtőbe. Az edénybe kicsöpögött csokit kezdjük el visszamelegíteni 35 fokra. Közben készítsük el a tölteléket: ez lehet egy főzött krém, mogyoróvaj, aszalt gyümölcsök, marcipán, tényleg bármi. Vegyük ki a csokiburkot a hűtőből, töltsük bele a töltelékünket, de ne teljesen tele, hogy még ráférjen a "talpa", majd a megolvasztott csokival öntsük le az egészet. Spatulával húzzuk le a felesleget, hogy sima, egyenletes felszíne legyen a csokinknak. 

csokikeszites

Mehet a hűtőbe

Ha kicsit kihűlt már a bonbonunk, mehet be a hűtőbe, legalább egy óráig hagyjuk benne, hogy teljesen megszilárduljon. Ha kivettük a hűtőből, könnyedén ki tudjuk nyomkodni őket a szilikonformából, és már rakhatjuk is egy szép dobozba vagy csomagolásba az egyedi bonbonjainkat.

Fotók: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon