5 módszer, amivel a legtöbbet hozhatod ki egy fej brokkoliból
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A létező legegészségesebb zöldség, aminek csak jó tulajdonságai vannak, de hogyan lesz a legfinomabb?
Korunk táplálkozási szent grálja a brokkoli, hiszen finom is, változatosan elkészíthető és még jól is néz ki. De nem ez a legfontosabb tulajdonsága, hanem hogy eszméletlenül egészséges.
Nem csak rostban gazdag nagyon, tehát elképesztően jó hatásai vannak az emésztésre és még fogyaszt is, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nem is átlagos mennyiségben tartalmazza ezeket, hanem eszméletlenül nagy arányban. Mint itt korábban leírtuk, azok közé az alapanyagok közé tartozik, amelyek a tejnél is több kalciumot tartalmaznak.
Mivel végre itt a szezonja, elmondjuk, mi hogyan szeretjük a legjobban, ha minden héten ennénk májusig ezt a zöldséget, akkor sem unnánk meg.
Barátkozóknak: krémleves
Ódzkodóknak és tapogatódzó barátkozóknak ajánljuk ezt a krémlevest: ezt biztosan az is meg fogja enni, aki amúgy nem igazán kedveli ezt az ételt. A recept titka, hogy nem szabad túlfőzni a brokkolit, így megmarad gyönyörű zöld színűnek, nem szürkül be úgy, mint a menzán.
Haladóknak: tócsni
Tócsni nemcsak krumpliból készülhet, hanem szinte minden zöldségből, és a leveshez hasonló módon, így az is szívesen megeszi az adott zöldséget, aki amúgy hozzá sem nyúlna. A parmezán remekül passzol ehhez a zöldséghez, nem érdemes kispórolni belőle - itt található a recept.
Ne piszkáld ki! Currybe, más zöldek társaságában
A kókusztej minden harsány ízű zöldséget édes, krémes közegbe varázsol és nagyon szeretnivalóvá tesz. Ebben a fűszeres curryben több más zöld színű alapanyaggal, cukkinivel és borsóval fő együtt a brokkoli, így tompul a szerepe, de nélküle mégse lenne igazi az egész.
Haladó brokkoliimádóknak
Aki szereti, így fogja a legjobban imádni: a brokkoli ugyanis ressre párolva a legjobb. Ehhez a legtutibb konyhai eszköz a párolóbetét, amivel sikerül elérni azt az áhított állapotot, mikor nincs túlfőzve, de nem is marad kemény a brokkoli. Ebben a receptben mogyoróval és egy savanyú, sós, csípős szósszal tálaltuk, és azóta is ez az egyik kedvenc szuper egészséges vacsoránk.
Sütve: nem szép, de nagyon finom
Amennyire a karfiolt és a céklát, a répát és a sütőtököt, no meg az édesburgonyát imádjuk sütve, legalább annyira szeretjük a brokkolit is. Vigyázni kell vele, mert hamarabb sül meg, mint az előbb felsorolt társai, de ez az előnye is, hiszen gyorsan elkészül. Ebben a Buddha tálban sok más zöldséggel, gabonával, nyers- és sült cuccokkal vegyesen tálaljuk együtt.
Fotó: Ács Bori/Sóbors