Így tisztítsd meg hatékonyan a brokkolit: tuti trükköket mutatunk

brokkoli-tisztitas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Miért fontos alaposan megtisztítani a brokkolit felhasználás előtt? És hogyan kell? Erre mutatunk néhány trükköt.

Akárcsak a káposzta vagy a karfiol esetében, a brokkolit is fontos, hogy alaposan megtisztítsuk felhasználás előtt. Ellenkező esetben nem kívánt meglepetések – föld, rovarok stb. – fogadhatnak a levelek és a rózsák között.

Mindig csábító ötlet, hogy friss terméket vásároljunk otthonra, és hogy azt rögvest fel is dolgozzuk. Fontos azonban, hogy az alapanyag önmagában is tiszta legyen, így érdemes mindent az alapoknál kezdeni. 

Mint minden zöldségen és zöldségben, úgy a brokkolin is rengeteg szennyeződés maradhat, amit akár a szállítás, akár a csomagolás közben szed össze. Ilyen csúnyaságok lehetnek például a szalmonella-, az E.coli- és a listeriafertőzések is. Ha azonban alaposan megmosod a zöldséget, úgy csökkentheted ezeknek a betegségeknek a kockázatát is.

brokkoli-tisztitas

A brokkolit célszerű közvetlenül főzés és tálalás előtt megmosni, hogy ezzel is meghosszabbítsd az eltarthatóságát. A tisztításnak két hatákony módja van.

Öblítés folyó vízzel

A brokkoli megtisztításának legjobb módja sokak szerint az, ha a szár levágása és a fej virágokra bontása után az egészet folyó hideg vízzel átmossuk. Ezt így leírva persze könnyű, de ha a brokkolirózsákat egy szűrőbe teszed, és úgy öblíted le, nem lesz veszteséged sem.

brokkoli-tisztitas

Fontos, hogy a mosóvíz maximum 10 fokkal lehet hidegebb, mint maga a brokkoli, vagy más zöldség, hogy megakadályozzuk a mikroorganizmusok bejutását a termék szárába és virágzatába.

Áztatás

Ha nem vagy benne biztos, hogy a folyó vizes öblítés bevált, vagy inkább biztosra mennél, akkor merítsd a brokkolit egy tálba, fejjel lefelé úgy, hogy a brokkolirózsákat biztosan ellepje a víz, és hagyd állni benne 5 percig.

Áztatás után pedig a biztonság kedvéért öblítsd le még egyszer, hogy az esetleg rajta maradt szennyeződésektől is meg tudd szabadítani a brokkolidat. 

brokkoli-tisztitas

Vegyszeres tisztítás?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy létezik-e kémiai tisztítás a brokkoli esetében, illetve használható-e egyáltalán?

Mivel számos friss termény porózus állagú, ezért könnyen felszívhatja a mosóoldatokban lévő vegyszereket, így kvázi mi magunk mérgeznénk meg a gyümölcsöt és a zöldséget. 

Erre még az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) is felhívja a figyelmet, arra hivatkozva, hogy ezeknek a szereknek a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó biztonságosságát még nem támasztják alá sziklaszilárd kutatások.

Maradj tehát a folyó víznél és az áztatásnál, vagy ha biztosra akarsz menni, akkor mindkét módszert bátran bevetheted!

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük