A csirkemell rántani, a comb paprikásba való – Melyik részét mire használd a csirkének?

grillezett csirkemell szeletek cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csirkehús valamilyen formában mindig kerül az ebédlőasztalra, a kérdés, hogy melyik részét milyen ételhez érdemes a leginkább felhasználni.

A csirkehús az egyik leggyakrabban használt húsfajta, nemcsak a szárnyasok között, hanem a többi hús előtt is vezet a nem hivatalos népszerűségi listán. 

Csirkemell

A csirke részei közül tagadhatatlanul a legnépszerűbb és a legsokoldalúbban felhasználható a mell, az egészséges életmódot kedvelők és a sportolók körében is kedvelt, de rajtuk kívül is a legtöbben ezt a részét vásárolják. A csirkemell hátránya, hogy nem megfelelően elkészítve kiszáradhat, és akkor egyáltalán nem adja azt az ízélményt, amit elvárnál. Szerencsére léteznek olyan megoldások, amelyeket alkalmazva omlós és szaftos marad a hús, például, ha sütőben sütöd,  ezekkel a módszerekkel  készítve biztosan nem lesz száraz. A mellből ragukat is készíthetsz, úgy is puha, szaftos lesz a végeredmény. 

A csirkemellet sokan rántva készítik a vasárnapi ebédhez. Szó se róla, ez szinte mindenkinek a kedvence, de a hagyományos panír helyett bundázhatod sörtésztába is. A csirkemellet diétásan, grillezve is készítheted, csak arra kell vigyázni, hogy ki ne száradjon a hús. Ha aggódsz, akkor inkább pácold be a csirkemellet sütés előtt. 

csirkemell grillezve álló ok

Szárny

A csirkeszárny a szárnyas egyik legolcsóbb része, de nem szabad lebecsülni, mert változatosan és ízletesen lehet elkészíteni. Nincs is annál jobb, mint amikor a pirosra és ropogósra sült húst leszopogatod a csontról. A szárnyat beleteheted levesbe is, de a legjobb sütőben elkészíteni, akár krumplival együtt, akár magában. Érdemes bepácolni sütés előtt, a csípős, a bbq vagy a parmezános máz is nagyon jól áll ennek a húsnak. 

fűszeres csirkeszárny álló ok

Comb

A csirkecomb a mell után a második legnépszerűbb része a csirkének. A legtöbben csirkepaprikásba teszik, de pörköltben is jó alap. A fiatal csirke combját ki is ránthatod - ki ne szeretné a ropogós panírba bújtatott húst. A comb két részből áll, alsó- és felsőcombból, a felsőt mindig csontozd ki, mielőtt kirántod. A combot a klasszikus nagymama recept alapján meg is töltheted, a gazdag tölteléket óvatosan kell a bőr alá tenni. Ahogy a szárnynak, a combnak is jól áll a BBQ szósz, de egytepsis fogásokat is készíthetsz belőle. 

csirkecombok sütve álló ok

Nyak 

Sokan ódzkodnak tőle, pedig a húsleves szinte kötelező eleme. A nyakból alaplevet is főzhetsz, de még pörköltbe is teheted. Az alaplé amellett, hogy nagyon egészséges, nem csak a húsleves, de rizottók, raguk alapanyaga is. A nyak előnye, hogy nagyon olcsó és van rajta elég hús is, érdemes egy próbát tenni vele, ha eddig szkeptikus voltál. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük