Hogyan szabadulj meg a csótányoktól? 8 bevált praktikát mutatunk

csótányirtás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Talán nincs is undorítóbb látvány a lakásban szaladgáló csótányoknál, amelyek sajnos a bérházakban élők nagy részének életét gyakorta megkeserítik.

Hiába élsz városi környezetben, vannak olyan rovarok, amelyek kifejezetten ehhez az életmódhoz alkalmazkodtak és a lakásokban is jól érzik magukat. Amennyire nem zavaróak a hangyák a kertben, annyira idegesítőek a lakásban. Érdemes őket távol tartani, ezekkel a praktikákkal védekezz ellenük, hogy ne szaporodjanak el. 

A kertes házakban élők sincsenek biztonságban, de érdemes kihasználni a zöld területek előnyeit és olyan növényeket ültetni, amelyek a nemkívánatos rovarokat távol tartják. Készíthetsz rovarűző illóolajokat, de ha ezeket a növényeket ülteted el, akkor is sikert érhetsz el.  

csótány agyonverés álló ok

A legundorítóbb, a csótány

Bár nem érdemes rangsorolni a lakásba beköltöző nemkívánatos vendégeket, mégis a gusztustalansági, sőt, a félelemkeltési versenyben is a csótány vezet magasan. A konyhai, vagyis a közönséges csótány, más néven konyhai svábbogár az egyik legelterjedtebb kártevő rovarfaj. A kifejlett példányok elérhetik a 20-27 mm-es nagyságot, színezetük a vöröses sötétbarnától a feketéig terjed. Minden végtagja erős futóláb, ezért szinte lehetetlen megfogni, olyan gyorsan eltűnik a konyhaszekrény zegzugaiban. Urbánus, vagyis városi rovar.

Minden ételt megeszik, nem válogat, sőt, nemcsak megeszi, hanem be is szennyezi az élelmiszert. Akkor sem esik kétségbe, ha nem talál élelmet, de a szomjúságot nem bírja, ha nem talál folyadékot, akkor elpusztul. Ezért is él nedves, ritkán takarított helyeken, a konyhában és a fürdőszobában. Éjszaka aktív, ilyenkor rohangál a lakás vizes helyiségeiben táplálékot kutatva. A csótány nem csak gusztustalan, mivel szennyezett helyen szeret tartózkodni és fertőző anyagokkal táplálkozni, betegségeket terjeszt, illetve allergiás reakciókat is kiválthat. Elképesztően gyorsak, így esélyed sincs megfogni őket. 

csótik ételen belső

Irtani, irtani, irtani

Miután ennyire gyakoriak ezek a rovarok, az irtásukra egy egész iparág fejlődött ki, mindig újabb és újabb módszerekkel, vegyszerekkel kísérleteznek. A leggyakoribb, hogy a fertőzött felületre mérget permeteznek, amelyen, ha a csótány áthalad, elpusztul. A másik módszer a zselézés, amikor a csótányok által gyakran látogatott helyekre gélpöttyöket tesznek, amelyek idegméregként hatva elpusztítják őket. Sokszor a két módszert felváltva is alkalmazzák. Fontos, hogy ezeket az irtási módszereket csak szakember végezheti. Sajnos, ahol csótány van, ott az egész ház, sőt, blokk is fertőzött lehet, így érdemes mindenhol irtást végezni, különben a rovarok csak átmenekülnek egyik helyről a másikra, ahol tovább tudnak szaporodni. 

csótányirtás vegyszerrel álló ok

Irtás természetes módszerekkel

Első körben érdemes természetes módszerekkel megpróbálkoznod, ne rögtön vegyszereket alkalmazz. Ha nem túl fertőzött a terület, akkor ezek a módszerek is segíthetnek, amelyek nem csak természetesek, de a pénztárcádat is kímélik. Ha mégsem pusztulnak el a csótányok, akkor érdemes szakemberek segítségét igénybe venned.

Citrom

A csótányok nem bírják a citrom illatát. Ahhoz, hogy a citromot riasztóként használhasd, mindössze annyit kell tenned, hogy cikkekre vágod és egy edénybe teszed. Ezután a tálat rakd a csótányok által látogatott helyre.

citrom álló ok

Menta

A citromhoz hasonlóan a menta csípős aromája is természetes csótányirtóként működik. A riasztó keverék készítéséhez 8 csepp ciprus illóolajat keverj össze 10 csepp borsmenta illóolajjal fél csésze sós vízben. Ezután permetezd a keveréket a fertőzött helyekre és környékére.

Teafaolaj

A teafaolaj molyok ellen és csótányirtóként is működik. Önts egy tálba negyed csésze teafaolajat, keverj hozzá negyed csésze ecetet és 2 csésze vizet. Öntsd a keveréket egy szórófejes palackba és permetezd az érintett területekre.

teafaolaj álló ok

Bórsav

A bórsav az egyik leghatékonyabb eszköz a csótányok megsemmisítésére. Kiszárítja a rovarokat, károsítja az emésztőrendszerüket, végül megöli őket. Különböző módon lehet alkalmazni ezt az erős vegyszert. Öntsd a bórsavat egy tégely fedelére, majd tedd a fertőzött területek köré, vagy szórd a savat közvetlenül a szekrények alá és a nehezebben takarítható részekre. Keverj össze egyenlő részben bórsavat, lisztet és cukrot, gyúrj belőle masszát, amit kitehetsz csótánycsapdának, ez is jó megoldás. Vigyázz: a bórsav veszélyes a háziállatokra és a gyermekekre, ne használd ezekben az esetekben.

Öblítő

Az öblítő is hatásos csótányirtó. Keverd össze az öblítőt vízzel egy szórófejes palackban, majd fújj le minden csótány által látogatott helyet. Ez egy viszonylag enyhe szer, így naponta is alkalmazhatod.

öblítő álló ok

Szódabikarbóna és cukor

A szódabikarbóna hasonlóan működik, mint a bórsav, de nem mérgező az emberre, így akkor is alkalmazhatod, ha van gyereked vagy kisállatod.  

Őrölt kávé

A csótányok imádják a friss kávézaccot, de a koffeintől elpusztulnak. A zaccot tedd olyan helyre, ahol a csótányok rendszeres vonulását sejted. 

őrölt kávé álló ok

Cayenne-bors, fokhagyma és hagymapor

A csótányok utálják ezeknek a fűszereknek az illatát, így elkerülik őket. Tegyél ezekből a porokból tálkákba, majd tedd a konyha különböző szegleteibe, hogy elűzd a nemkívánatos vendégeket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük