Nincs nálad dugóhúzó? 5 tipp, hogyan nyiss ki egy palackot nélküle

alternativ-bornyito
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Biztosan mással is előfordult már, hogy olyan helyen volt, ahol nem volt kéznél dugóhúzó. Az a mondat is ismerős lehet, hogy a világon minden sörnyitó. Nos, ha a boros üveget kinyitni nem is olyan egyszerű, mint a sört vagy egy üveges üdítőt, azért ez sem lehetetlen.

A bornyitás művészete főként a klasszikus, parafa dugós borokat érinti, hiszen az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a csavaros kupakos borok is. 

A parafa dugóban azonban rengeteg szépség, különlegesség és persze némi bosszúság is rejlik, főleg, ha a kinyitásáról van szó, és nincs nálunk dugóhúzó. 

A dugó eltávolítására szerencsére megannyi kreatív lehetőség áll már a rendelkezésre, amelyek közül az 5 legkevésbé elvetemültet fogjuk most bemutatni.

A fakanál, mint másodhegedűs

A fakanál, mint konyhai eszköz, nemcsak az étel keverésére kiváló, hanem arra is, hogy alkalomadtán egy dugónak is segítsen „borra” szállni. A fakanál nyelét használva ugyanis, némi erőbefektetés árán ugyan, de bele lehet nyomni a palackba a dugót. Ugyan ki nem jön vele, de ha már beleesett az üvegbe, a bor számára is megnyílik az út a dekanter és a borospohár felé. Ez a jut is, marad is módszer, ha túltesszük magunkat azon a tényen, hogy a dugó benne marad az üvegben, de erre is van megoldás: 

Ha a boros üveg már régi, és vele együtt a dugó is, akkor a parafa szétmorzsolódhat az üvegben, így lehetséges, hogy egy szűrőre is szükség lesz, ha csak nem akarsz apró parafa morzsákat inni a bor mellé.

Biciklipumpa

Ez a módszer, amennyire szürreálisan hangzik, olyannyira nem bonyolult, sőt, igazából csak a fizika kérdése minden. Vegyünk egy biciklipumpát, aminek van hegyes fejvége. A tűszerű véget szúrjuk át a dugón egészen addig, amíg az el nem jut a dugó és a bor közötti levegős részbe. Ezután kezdjük el pumpálni bele a levegőt, aminek következtében a parafa dugó a levegőnyomás változása miatt szépen lassan elkezd majd kimozdulni a palackból.

alternativ-bornyito

A hamisítatlan fogas

Ez a módszer annak lehet kézenfekvő, akinél van még elfekvőben eredeti fémfogas, illetve minimum egy munkáskesztyű. A fogast érdemes annyira széthajtogatni, hogy az egyik hegyes végéhez hozzáférj. Utána a fémdarabot 30 fokban meg kell hajlítani, hogy egy horgot kapj belőle. Majd a horgot a hegyes végével együtt vezesd bele az üvegbe, a dugó mentén. Amikor a horog átjutott a dugón, forgasd meg úgy, hogy a kampós vége beleakadjon a parafa dugóba alulról. Ha ez megvan, óvatosan kezdd el kihúzni a drótot a palackból, amire már ráakadt a dugó. Ha szabad kézzel macerás a drót kihúzása, használhatsz hozzá fogót, csak figyelj rá, hogy nehogy megsértsd magadat.

alternativ-bornyito

Próbáld meg edzőcipővel 

A bátrabbak megpróbálhatják egyszerűen kicsapni a dugót a palackból. Ehhez egy fél pár edzőcipőre lesz szükség, amibe beleállítod a boros üveget, majd azt a fallal merőlegesen hozzáütögeted a falhoz úgy, hogy az üveg alja a cipő talpán keresztül érintkezzen a fallal, tehát nem közvetlenül. Csak arra figyelj, hogy mielőtt teljesen kiütögetnéd belőle a dugót, állítsd újból a talpára az üveget, különben a borospohár mellé egy vödör falfestékre is szükséged lesz.  

Kézműves megoldás 

Akinek van némi kézműves vénája, az imádni fogja ezt a módszert. Ehhez ugyanis csupán egy darab zsinórra és egy csavarhúzóra van szükség. A csavarhúzóval óvatosan csinálj egy lyukat a dugóra. A zsinór egyik végére köss egy akkora csomót, hogy az nagyobb legyen a dugón lévő luknál. Ezután a csavarhúzóval tuszkold át a csomót a lukon, amíg az át nem ér a dugó másik végén. Ha ez sikerült, akkor kezdd el kihúzni a zsinórt a palackból, a dugóval együtt. Eltarthat egy ideig, viszont abszolút balesetveszély-mentes opció. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon