5 tipp a konyhai elszívó zsírtalanításához – Így lesz újból patyolattiszta

zsirtalanitas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A konyhai elszívó árnyoldala, hogy nehéz a tisztítása. A rendszeres zsírtalanítás azonban nélkülözhetetlen, mi pedig most megmutatjuk az 5 leghatásosabb módszert, hogy a szűrő újból ragyogóan tiszta lehessen.

Az elszívó, amellett, hogy kivezeti a szagokat a konyhából, hogy ne legyen az egész lakásban paprikáskrumpli-illat, hajlamos rá, hogy a kicsapódó zsírokat is elraktározza. A sütéskor és főzéskor az elszívó irányába távozó gőz az illatanyagok mellett zsírrészecskéket is tartalmaz, amelyeket az elszívónak meg kell fognia, hogy azok ne jussanak be a gépezet motorterébe. 

A lerakódások szabad szemmel szinte nem is láthatók, amíg szét nem szedjük az elszívót és ki nem tisztítjuk azt. A tisztításra többféle hatékony módszer is létezik, ezek közül mutatjuk most a legjobbakat.

Azt azonban fontos tisztázni, hogy ezeket a módszereket annak tudatában használd, hogy mit bír el az elszívódnak az anyaga. Egy rozsdamentes acélból készült elszívón például már egy egészen apró sérülés is hozzájárulhat, hogy oxigén kerüljön az acélba és az korrodálni, rozsdásodni kezdjen.

Tehát mindig megfelelő körültekintéssel végezd el a tisztítást, ügyelve rá, hogy se maró hatású szerrel, se durva kefével vagy szivaccsal ne dörzsöld meg ott, ahol azt a felület nem bírná el. A finom felületekhez használj nedves rongyot és szivacsot, a szűrőkhöz pedig használaton kívüli fogkefét. 

tisztitas

Hideg zsíroldó

Ez egy eléggé kézenfekvő, mondhatni, kész megoldás. Hiszen elegendő a szétszerelt szűrőre ráfújni ezt a maró hatású szert, majd hatni hagyni, és az 10-15 perc elteltével szépen leoldja a rászáradt zsiradékokat súrolás és dörzsölés nélkül. Ennek a módszernek azonban megvan a maga árnyoldala is, hiszen amellett, hogy nem túl kellemes a szaga, még a nemesfémeket is alkalomadtán megmarhatja. Szóval mielőtt élesben használnád, mindenképpen végezz egy rejtett felületen próbát, hogy miként reagál rá, illetve ne feledkezz meg a gumikesztyűről se!

Mosószappan

A mosószappan egy jóval szenzitívebb módszer a hideg zsíroldónál, ráadásul a háztartási boltokban kapható mosószappanok ára sem olyan vészes, mint egy komolyabb háztartási vegyszeré. Az áztatóvíz elkészítése pofonegyszerű: egy akkora edényben, amelybe kényelmesen bele tudod fektetni az elszívó szűrőrácsát, önts 3 liter vizet, majd oldj fel benne egy egész mosószappant. 

A mosószappanos oldatba ezután áztasd be a rácsot és hagyd állni kb. 20 percig. Ezután mosd el a rácsot, illetve ugyanezzel a szappanos vízzel és egy rongy segítségével töröld át magát az elszívót is. Az eredmény meglepő lesz!

zsirtalanitas

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna pontosan az az anyag, ami egyetlen valamire való konyhából sem hiányozhat. Lévén, hogy univerzális, és a gyomorpanaszok csillapításától a főzésen át rengeteg mindenre használható, még szép, hogy a zsíroldás hadműveletéből sem maradhat ki. 

A leghatásosabb szódabikarbónás zsíroldáshoz készíts belőle pasztát. Ehhez csupán 2 evőkanál szódabikarbónára van szükséged, amihez 1-2 teáskanál vizet kell hozzáadni. Akkor jó a paszta, ha az állaga inkább egy masszára emlékeztet, mintsem valami folyékonyabb löttyre.

Ezután kend be vele alaposan a kritikus, zsíros részeket az elszívón. Értelemszerűen, ha súlyos a helyzet, akkor a szennyezettség mértékétől függően készíts több pasztát. Hagyd megszáradni az elszívón, majd óvatosan, egy puha felületű szivaccsal dörzsöld le a tusoló vízsugara alatt, hogy biztosan ne maradjanak benne megszáradt pasztamaradványok.

zsirtalanitas

Citrom és társaik

A citrom szépsége, az illata mellett, hogy kiváló tisztítószerek is készíthetők belőle. Hogyha hosszú távra szóló zsírtalanítószert szeretnél készíteni, és szereted a citrusféléket, akkor érdemes félretenned a héjukat egy befőttesüvegbe, mondjuk úgy 8-10 citromét vagy narancsét.

Ha felgyűlt a megfelelő mennyiség, öntsd nyakon az egészet ecettel az üveg felső pereméig, és lezárt üvegben pihentesd kb. 12 napig. Ezután szűrd le a folyadékot, töltsd vissza az üvegbe, és már használhatod is. A használathoz érdemes beszerezned egy permetezős flakont, amelybe 1 rész vízhez adj hozzá 1 rész citromos-ecetes szert. Ezt fújd rá az elszívó zsíros részeire, hagyd hatni 5-10 percig, majd mosd le bő vízzel.

zsirtalanitas

Mosogatógép

A legkézenfekvőbb megoldás, ha a tisztítást nem neked kell kézzel elvégezned, mert rendelkezel mosogatógéppel. Ez a megoldás azonban csak akkor járható, ha az elszívód zsírszűrői fémből vannak. 

Ez egy abszolút gyors megoldást jelenthet a hétköznapokban, hiszen a fém zsírszűrő és szénszűrő is egyaránt mosható gépben, 65 fokig.

zsirtalanitas

Arra figyelj mindig, hogy ha lejárt a program, akkor a szűrőket radiátorhő mellett szárítsd meg, illetve magát a szénszűrőt akár 100 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt is megszáríthatod.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon