Így lesznek roppanósak és finomak a grillzöldségek: a sütési időre is figyelni kell

grillezett zöldségek cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A grillezett zöldségek akár magukban, valamilyen mártogatóssal is tökéletesek, de húsok mellé egész egyszerűen fenomenálisak, csak jól kell elkészíteni őket.

Ha a tavasz és a nyár a kedvenc évszakod, akkor biztosan te is várod már a kertben grillezős, családi vagy baráti összejöveteleket, ahol a sütés-főzés egyfajta ünnep is egyben. Ma már nagyon sokféle grillkészülék közül választhatsz, vannak egészen kis helyigényűek is, így akár a teraszon is hódolhatsz a szenvedélyednek. Ha pedig épp nincs olyan jó idő, akkor a sütőd grillfunkcióját is használhatod. 

Ha nem rajongsz a zöldségekért, tegyél velük egy próbát úgy, hogy grillezve készíted el őket. Nem nehéz megtanulni így sütni, de érdemes néhány szabályt megfogadni, hogy ne rontsd el őket. Ha pedig belelendülsz, akkor mindenféle típusú ételt grillezhetsz, legyen az húsféle, köret, de akár desszert is.

Arra figyelj, hogy a különböző zöldségeket kicsit másképp kell készíteni, de ne aggódj, mert könnyen megtanulható a folyamat. Fontos, hogy hagyj helyet a rácson, hogy minél nagyobb felületen érje őket a hő, annál jobb, füstösebb ízük lesz. Az előkészítés, pontosabban a megfelelő szeletelés is fontos, már ott megalapozhatod a jó ízt. 

grillezett zöldségek álló ok

A zöldségek előkészítése

Attól függően, mit sütnél, más az előkészítési folyamat. A kaliforniai paprikának távolítsd el a csumáját és negyedeld fel. A hagyma is negyedelve lesz a legjobb. A tökféléket, a cukkinit és a padlizsánt hosszában, téglalap formára szeleteld fel. A gombának törd ki a szárát, és ha nagy, akkor vágd félbe. A spárgát, ahogy mindig, csak törd el, hogy a fás részét eltávolítsd. Ha összevágtad a zöldségeket, kend meg őket vékonyan olajjal, majd ellenőrizd a rács állapotát, hogy ne legyen piszkos.  

Ha kukoricát is grillezel, akkor arra ezt a módszert alkalmazd. 

paprika

Fontos a sorrend

A paprika és a hagyma nyugodtan sülhet a grillrács legforróbb részén, vagyis a hátulján. Ezekkel a zöldségekkel kezdd a műveletet, majd jöhet a padlizsán, a tök, a cukkini, a gomba; majd egy gyors forrázás után a spárga. Az egyik oldalukat süsd 3-4 percig úgy, hogy hozzájuk sem nyúlsz, hiszen így nemcsak finomak lesznek, hanem a szép grillnyomok is megjelennek a zöldségeken, majd süsd a másik felüket a zöldség sütési ideje függvényében.

A kaliforniai paprikát és a hagymát 8-10 percig, a tököt, a cukkinit, a padlizsánt és a gombát 7-8 percig, a spárgát 4-6 percig. Ha úgy látod, hogy nem eléggé, vagy épp ellenkezőleg, túl hamar pirulnak meg, akkor tedd a grill másik részébe. 

grillezett zöldségek álló1 ok

Hogyan grillezz?

Melegítsd fel a grillt közepesen magas hőfokra, de előtte ellenőrizd, hogy tiszták-e a rácsok. Ha nem elég tiszták, így tisztítsd meg őket. Készítsd elő a grillezni kívánt zöldségeket a fentebb említett módon. Kend meg őket olívaolajjal, kicsit sózd meg, majd grillezd egymás után. A rácsot is érdemes vékonyan lekenni olajjal, hogy ne ragadjon hozzá a zöldség. 

A megfelelő tálalás is fontos

A grillezett zöldségeket bőven elég, ha sózod, kicsi olívaolajat és citromot csepegtetsz rájuk, és máris eheted. Ha nem tudod mind megenni, akkor a maradékot vágd apróra és készíts belőle salátát, vagy adhatod mártogatósok, például hummusz mellé, de akár tészta- vagy pizzafeltétnek is ideális. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon