
Kence és tésztaétel is készülhet halkonzervből: 4 tippet mutatunk

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós

Vörös currypaszta házilag: ennél aromásabbat a boltban sem találsz

Zöldturmix sok kurkumával: antioxidáns és vírusölő is egyben

Fokhagymás, fehér pizzaszósz: 5 perces receptet mutatunk

Tápláló avokádótoast pillanatok alatt: ezzel biztosan jól indul a nap

Egyserpenyős paradicsomos csirkemell: a hús finom és szaftos
Jó, ha lapul a kamrában halkonzerv, hisz finom és tápláló, és egy kis kreativitással remek, gyors vacsorák készíthetők belőle.
A halkonzerv praktikus alapanyag, tényleg megéri feltankolni vele a kamrát, hisz rengetegféle étel készülhet belőle.
A halkonzerv kapcsán egyesek csak arra tudnak gondolni, hogy kenyérre kenve milyen finom, míg mások meglátják a benne rejlő megannyi lehetőséget. A finomságból sokféle izgalmas étel dobható össze: ízletes kencék, könnyed saláták vagy tápláló egytálételek. Mi most adunk néhány szuper ötletet, mit is kezdhetsz egy doboz halkonzervvel.
Tésztás fogások
Olajos és az ízesített (paradicsomos) halakból gyors, tápláló tésztaételt készíthetsz. A lehetőségek tárháza végtelen, a határ a csillagos ég. Párolj tetszőleges zöldségeket, majd forgasd össze a főtt tésztával és a halkonzervvel. Akár egy klasszikus paradicsomos tésztát is felturbózhatsz tonhallal.

Kencék
Az általad választott konzervet lecsepegtetve belekeverheted tojáskrémbe vagy avokádókrémbe. Az így készült finomság öröm bármilyen pékárura kenve, amely mellé jár a friss zöldség is. Ezt a tonhalas kencét jó szívvel ajánljuk.
Halfasírt vagy halpogácsa
Igazából attól függ, minek nevezed, hogy hogyan formázod a masszát. Ha kis golyókat készítesz belőle, fasírt, ha pedig laposabb pogácsákat, akkor hamburger-alapanyagnak is tökéletes. A recept egyszerű: a lecsepegtetett olajos halat (400 g) villával törd simára, majd adj hozzá vörösbabkonzervet (150 g) szintén lecsepegtetve, és villával nyomkodd össze. Ezután keverj hozzá tojást (1 darab), fűszereket (só, bors, fokhagyma-granulátum, Cayenne ízlés szerint) és zsemlemorzsát (szükség szerint annyit, amennyi a könnyed formázáshoz kell, épp ezért érdemes evőkanállal adagolni a morzsát). A kész masszát formázd, ahogy tetszik, majd leheletnyi olajon süsd szép pirosra.

Rizses egytál
Ha valami laktató, szép színes fogásra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod ezt a rizses egytált: a halkonzervet szépen csepegtesd le. Néhány tojásból készíts rántottát, párolj hozzá tetszőleges zöldségeket, konzerves kukoricával és zöldborsóval is feldobhatod. A kész rizst forgasd egybe a zöldséges tojással és a hallal. Az ízesítés bátran alakítható: jól áll neki a csípős vonal, bátran keverj hozzá egy kis chilit, gyömbért, szójaszószt.
Ezt a rizses receptet is szívből ajánljuk:
Tonhalas egytepsis

Hozzávalók 6 személyre
Az egytepsishez:
- 300 gramm rizs
- 150 gramm cheddar sajt
- 240 gramm tonhal
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
- 3 darab tojás
- 3 evőkanál tej
- opcionális chilipehely
A szószhoz:
- 2 evőkanál vaj
- 2 teáskanál citromlé
- 1 evőkanál petrezselyem
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A rizst főzzük meg a csomagoláson írtak szerint, de maradék főtt rizst is használhatunk. Ha kész, tegyük félre hűlni.
Míg fő a rizs, a cheddar sajtot és a fokhagymát reszeljük le, a tonhalról öntsük le a levét. A petrezselymet aprítsuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kb. 20x20 centis jénait/sütőtálat/mélyebb tepsit vajazzunk ki.
Egy tálban keverjünk össze minden hozzávalót - kivéve a szószhoz valókat -, alaposan dolgozzuk őket össze.
Öntsük a masszát az előkészített jénaiba, majd toljuk a sütőbe kb. 20 percre, akkor jó, mikor már a teteje és a szélei picit megpirultak.
Amíg sül, készítsük el a szószt a tetejére: olvasszuk meg a vajat, majd keverjük bele a citromlevet és az apróra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk.
Ha kész az egytepsis, locsoljuk meg a citromos-vajas szósszal, majd melegen kínáljuk.
Fotók: Getty Images