Csodálatos, ehető hógömb a süti tetejére: nem nehéz elkészíteni

hógömbmuffin
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nincs szebb és jobb ajándék ezeknél a hógömb muffinoknál: nemcsak gyönyörűek és isteni finomak, hanem még az elkészítésük sem olyan bonyolult, mint azt első ránézésre gondolnánk.

Már írtunk az oldalon a Los Angelesben élő cukrász, Alana Jones-Mann munkásságáról, akkor az elképesztő szőnyegtortáit néztük meg. Most azonban az egyik karácsonyi desszertjét, a hógömb muffinokat, avagy cupcake-eket szeretnénk megmutatni nektek.

Az egész egy hógömb torta megálmodásával kezdődött. Alana egy műanyag félgömbbel takarta le a süteményt, de nem volt elégedett a végeredménnyel, ehető verziót szeretett volna készíteni. Először olvasztott cukorral és üvegfújóval próbálkozott, de rájött, hogy így lehetetlen teljesen áttetsző kupolát készíteni. Zselatinnal azonban sikerült a kísérlet.

Azért, hogy ne csak látványos, hanem finom is legyen a végeredmény, a hógömbökben található figurák nem fondantból, hanem csokoládéból készülnek. A cukrász - merő iróniából - trópusi, egzotikus, nyári motívumokat kevert a téli, ünnepi mintákkal, ezekből láthattok párat lejjebb.

Hógömb muffin otthon

Az, hogy készítünk egy muffint, amit bevonunk vajkrémmel, esetleg leszórunk kókusszal, rendben van. Megvan a fehér alap. Azzal is boldogulunk, hogy a csokoládégyurmát vagy a fondantot beszínezzük, majd formákat készítünk belőle, végül vajkrémmel rögzítjük az alaphoz. De hogyan készül a hógömb?

A folyamathoz lufikra és zselatinra lesz szükségünk. Először is fel kell fújni a lufikat. Nem nagyra, éppen akkorára, amekkorára a gömbhöz szükséges. Keverjünk össze vizet és zselatint 2:1 arányban, tehát pl. 6 evőkanál vízhez 3 csomag zselatint, majd ha elegyedtek, hagyjuk 5 percig állni. Tegyük a megduzzadt zselatint 20 másodpercre a mikróba, de figyeljünk rá, nehogy felforrjon. Hagyjuk 1-2 percet hűlni, szedjük le róla a habot.

A lufikat kenjük be vékonyan olajjal - mártsunk egy papírtörlőt az olajba, azzal kenjük át -, majd mártsuk őket a meleg zselatinba. A felesleges zselatint hagyjuk lecsöpögni. A lufikat tegyük félre száradni. Másnap szúrjuk ki a lufit, és óvatosan szedjük le róla a gömbalakra száradt zselatint. Teljes receptet és instrukciókat a muffin többi részéhez a cukrász weboldalán találtok. 

Most pedig nézzük, miket alkotott:

Hógömbjei másokat is inspiráltak, tele van az Instagram hasonló szépségekkel:

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon