![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
3 bevált tipp a paradicsom savasságának megszüntetésére: olcsó praktikákat mutatunk
![Hogyan lehet megszüntetni a paradicsom savasságát cover](https://kep.index.hu/1/0/5045/50456/504561/50456157_3846565_4638d19fc6b7170e0c157c0031660185_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A paradicsomból számtalan kellemes színű és ízű fogás készülhet, melyekkel csak egy probléma van, hogy savat csinálhatnak.
A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség, nyersen és főve is használható, tengernyi ízletes fogás alkotható belőle.
Nyersen izgalmas saláták, főve szaftos raguk, levesek és szószok készülhetnek belőle. A lédús paradicsom viszonylag savas, így gyomorégést idézhet elő az arra érzékenyek számára.
Már főzés előtt érdemes elgondolkodni, mit tehetsz, hogy ne okozzon problémát a fogyasztása. Ha van rá lehetőséged, akkor a piros darabok helyett inkább a sárgás színűeket válaszd, mert azok nem annyira savasak. Más praktikákat is érdemes kipróbálni: a cikkben olyan lehetőségeket mutatunk, melyek egy szempillantás alatt orvosolják a problémát, ezeket a praktikákat a nagyanyáink is ismerték.
![Hogyan lehet megszüntetni a paradicsom savasságát ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5045/50456/504561/50456193_a3f7fd44907999d34399f6c6039433b6_wm.jpg)
Kevés cukor
Az egyik legősibb megoldás a paradicsomos ételek savasságának megszüntetésére a cukor. Nem kell belőle sokat használni, kevés is megteszi. A cukor kiegyensúlyozza a szósz ízét, sokkal finomabb is lesz. A cukor hozzáadásánál érdemes kóstolni, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelően állítsa be az ízeket. Ha a savasságot csökkentenéd, akkor tényleg nem kell túlzásba esni, 1 teáskanálnyi megoldhatja a problémát. Cukor helyett mézet is használhatsz.
![Hogyan lehet megszüntetni a paradicsom savasságát ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5045/50456/504562/50456221_1d63a23869f54f97287764c342af7a23_wm.jpg)
Burgonyát bele
Legyen szó töltött paprikáról vagy paradicsomlevesről, egy darab félbevágott burgonya elfér benne. Miközben fő a krumpli, magába szívja a paradicsom savtartalmának egy részét, ráadásul sűríti is az ételt. Krumpli helyett édesburgonyával, cukkinivel és sárgarépával is kipróbálhatod ezt az egyszerű trükköt.
![Hogyan lehet megszüntetni a paradicsom savasságát ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5045/50456/504562/50456235_2f6c6d1540104dc16fd4a725fc795b56_wm.jpg)
Csipetnyi szódabikarbóna
A szódabikarbóna igazi univerzális csodaszer, jól jön a takarításnál, és sütés, főzés közben is aranyat ér. A paradicsomos ételekbe bőven elég 1 csipetnyit vagy késhegynyit tenni, ennyi is csökkenti a fogás savasságát. A szódabikarbónát húsok puhítására is használhatod, valamint zsírosabb ételekben is kipróbálhatod.
Fotók: Getty Images