Hogyan lesz tökéletes a sült krumpli? Az sem mindegy, milyen burgonyát használsz

tskcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pirosra sült burgonya az egyik legkedveltebb köret, tökéletes választás rántott hús, sültek vagy különböző fasírtok mellé, de még magában is jólesik fogyasztani.

A sült burgonya ráadásul kevés munkával készül, pucolás, mosás, szeletelés és sütés, egyszerű folyamat, a végeredménnyel pedig mindenki elégedett lesz. Vagy mégsem? Bár sokan szeretik a sült krumplit, előfordul, hogy nem lesz tökéletes, nem lesz olyan ropogós, mint a gyorsétteremben kapható burgonya.

Persze nem mindegyik gyorséttermi sült krumpli díjnyertes, de ha egyszer jól sütött burgonyával találkozik az ember, onnantól kezdve csak úgy akarja majd fogyasztani. A tökéletes krumpli elkészítéséhez több dologra is figyelni kell, mi most egy olyan módszert mutatunk be, amellyel elképesztően ropogós lesz a végeredmény.

A Heston-féle tökéletes sült krumpli

A londoni séf, Heston Blumenthal ropogósra sült burgonyájához semmi sem fogható, érdemes kipróbálni a módszerét, de arra fel kell készülni, hogy kicsit munkásabb - a végeredményt tekintve azonban senki nem fogja megbánni, hogy a Heston-féle krumplinak szavazott bizalmat.

Először is a bevásárlást kell megejteni, sütnivaló burgonyát kell beszerezni, a piacokon bátran lehet tanácsot kérni a zöldségestől, szinte mindig sárga héjú burgonyát szoktak sült krumplinak javasolni.

tsbct

A folyamat

Vásárlás után készítheted is a sült krumplit. A pucolás és mosás után vékony hasábokra kell felvágni a krumplit, majd 5 percre vízbe kell áztatni, hogy a keményítő kiázzon belőle. Ezután enyhén sós vízben kell a szeleteket főzni körülbelül 10-20 percig, addig, amíg a hasábok elkezdenek szétrepedni, ugyanis a megrepedezett felület jól felszívja majd sütéskor az olajat, így pedig igazán ropogós burgonya kerül majd a tányérra.

Főzés után a szeleteket tálcán vagy tepsin kell szétteríteni, kiszárítani, majd mélyhűtőbe tenni 30 percre. A félórás pihenő alatt a burgonyában maradt keményítő szépen ki fog kristályosodni a felszínén, remek textúrát ad majd a sült krumplinak. A jeges percek után a burgonyák 130 fokos, bő olajba kerülnek körülbelül 5 percre, sütés után azonban újra visszakerülnek a jégszekrénybe a hasábok, mivel még mindig sok bennük a nedvesség. A második fagyasztás 10-30 percig tarthat, utána 180 fokos forró olajban 5-8 percig kell sütni a krumplit, amíg szép aranybarna színe nem lesz. Nem egy megúszós recept, mégis, ha időd engedi, érdemes kipróbálni.

tská

Még mindig az olajban sütés

Egy gyorsabb megoldás, ha az egyforma méretűre vágott hasábokat mosás után konyharuhára öntöd, majd mielőtt a forró olajba kerülnének pirulni, alaposan leitatod róluk a vizet. Először 130 fokon 5-8 percig kell sütni, amíg kapnak egy kis színt, majd szobahőmérsékleten kell pihenni hagyni 10-15 percet, utána 180 fokos olajban kell 5-10 perc alatt aranybarnára sütni a hasábokat. Az így készült krumplira mindig kerül valamilyen erőteljesebb ízű fűszerkeverék, érdemes chilit, sót, borsot, hagyma- és fokhagymaport használni, majd a megsült burgonyára szórni és egybeforgatni.

tskct2

Tepsiben is sülhet

Az egészséges táplálkozásra törekvők a bő olajban sült ételt elkészíthetik tepsiben, kevesebb zsiradékkal is. Sült krumpli esetén az a legjobb módszer, ha a burgonya héjastól kerül a tepsibe. Előtte alaposan meg kell mosni, majd kicsit vastagabb cikkelyekre vágva, bő vízben, forrástól számítva 2-3 percig főzni. Ezután tedd egy tálba a hasábokat, 4-5 evőkanál olajjal locsold meg őket, esetleg fűszerekkel is egybeforgathatod, majd tepsire öntve, 180 fokos sütőben 10-20 perc alatt süsd aranybarnára.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük