Szénhidrátmentes pizza és rizs is lehet belőle: tényleg mindenre jó a karfiol?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi
Jól kenhető baconös tojáskrém: ropogós kenyérre kenve mennyei
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
Ropogós mandulakéregben sült csirke: belül vajpuha és omlós a hús
Itt a körteszezon! Nemcsak finom, de még a szívednek is jót tesz
A karfiol már jó néhány éve iszonyúan menő zöldség, ez nem újdonság, a meglepő csak az, ahogyan ez a tendencia képtelen kifulladni, egyre csak hömpölyög és fejlődik. A rózsás zöldség pedig, mint egy univerzális jolly joker, átalakul bármivé, amivé akarjuk.
Úgy kezdődött az egész, hogy divat lett a karfiol sütése, amiért én magam is iszonyúan lelkesedem, azóta szinte csak sütve esszük, hol rózsákban, hol egészben, hol simán, hol fűszeresen. Aztán jött a karfiol szték, amikor a szeleteket szinte égettre pirítják, majd valamilyen szóssszal, öntettel vagy anélkül tálalják. Egyszóval a sütés minden módon menő lett, és működik is.
A darált karfiol karrierje - a "rizs"
Amikor a sült karfiol menősége elérte majdnem a csúcsot, akkor kezdődött a darált karfiol karrierje. Először rizs lett belőle, amit már alapból fenntartásokkal kezeltem, és erre minden okom megvolt. Bár valóban őrült hasznos szénhidrátszegény pótmegoldás a rizs helyettesítésére a karfiol, és optikailag még valahol meg is közelítené a dolgot, összeségében mégis sántít a megoldás. Sem ízben, sem állagban nem hasonló a darált karfiol a rizshez, még erős képzelőerővel sem. Ha esetleg átneveznénk, és nem akarnánk a rizs erőltetni a helyettes funkciót, még élvezhető is lenne a dolog.
A "pizzatészta"
Vannak szélsőséges esetek, amikor valaki tényleg nagyon cukorbeteg, mégis vágyik a pizza élményre, vagy ha nagyon gluténérzékeny, és nem ehet ilyesmit, de semmilyen más esetben nem érzem jogosnak a karfiolpizza jelenségét. A pizza lényege az egyszerre ropogós és nyúlós, csodálatos tészta, ezt pedig a karfiol nem tudja.
A teljesen nyers
Yotam Ottolenghi az egyik kedvenc szakácskönyv szerzőm, ha valaki, hát ő mindent tud a zöldségekről, de még neki sem hiszem el, hogy a karfiol fogyasztható lenne teljesen nyersen. Mégis ez a karfioldivat hömpölygésének következő állomása: Ottolenghi daráltan adja salátához, a kedvenc svéd vega bloggereim pedig smoothie-kba turmixolják a karfiolt. Semmitől nem zárkózom el, de az a mennyiségű rost, ami még főzve is jelentős emésztési problémákat okoz, aggasztó gondolatokat ébreszt a nyers hatásait tekintve.
Én egyelőre biztosan maradok a sült karfiolnál.
Fotók: Getty Images