![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Így tedd el télire a lecsót: számos finomság készíthető belőle
![lecsócover](https://kep.index.hu/1/0/5782/57821/578210/57821085_4277937_1f6ed1806349a515efd19356684b8f38_wm.jpg)
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül](https://kep.index.hu/1/0/6002/60023/600232/60023273_4439137_bc730a2e64ee37fd4b43b7e7f4f6d714_wm.jpg)
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
![Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper](https://kep.index.hu/1/0/6013/60130/601302/60130273_4447079_d9d2df26fc261198ed10bbae888db68c_wm.jpg)
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
![Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom](https://kep.index.hu/1/0/6009/60093/600932/60093227_4444369_c0e647112c06a61fa2aef8c588831274_wm.jpg)
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
![Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag](https://kep.index.hu/1/0/6011/60116/601168/60116897_4446117_dceedb45782e126995242ebe60a4d117_wm.jpg)
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
![Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka](https://kep.index.hu/1/0/5952/59525/595251/59525115_4401357_236362bc2a087959e73040a31ae9ca0f_wm.jpg)
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
![6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára](https://kep.index.hu/1/0/6013/60134/601346/60134651_4447401_eeaf3cd02056d923e768d2e1f7b7a6e3_wm.jpg)
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Pörkölt és töltött káposzta alá is jól jön a lecsó, sokkal ízletesebbé varázsolja a kedvelt fogásokat. Épp ezért a nyári, zamatos zöldségekből érdemes üvegbe rejteni a hagyományos kedvencet.
A lecsó a magyar konyha egyik éke. Az ételt más nemzetek is ismerik, saját változataikban előszeretettel készítik, ahogy mi, magyarok is.
A lecsó egész évben készíthető, nyáron azonban kihagyhatatlan, ilyenkor érdemes üvegbe zárva a kamra polcára rejteni, hiszen jól jön majd télen a zamatos zöldségekből készült finomság. A lecsót főzésnél is használhatod: add a pörköltalaphoz, töltött káposzta alá is mehet, sőt még töltött paprika készítésénél is jó választás.
![lecsó ct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5782/57821/578211/57821111_40a204fb9b09d60d049220fadf6bb27a_wm.jpg)
Amire figyelni kell!
Az igazán ízletes lecsónak több titka is van, ezeket szedjük most össze, hogy tökéletes lecsót zárj üvegbe, ami sokáig eláll.
- Friss, hibátlan alapanyagokkal dolgozz. Ha lehet, piacon, hazai zöldségeket vásárolj.
- A zöldségeket tetszés szerint vágd fel, bár erre is van ajánlás. A legjobb, ha a hagymát és a paradicsomot csíkokra vágod, míg a paprikát karikázod.
- A nagymamák szerint a mennyiség is lényeges. A tanácsukat követve egy rész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika szükséges a tökéletes lecsóhoz.
- Paprikából érdemes többfajtát használni. A hagyományos sárga mellé bátran keverj hegyes erőset. Persze, csak akkor, ha nem gond, ha csíp a lecsó.
- Először mindig érdemes a hagymát a fazékba dobni és üvegesre párolni, így jobban kiadja az ízét.
- A fűszerek használata ízlés kérdése, elfér benne a fűszerpaprika, só és bors, de ha picit változtatnál, akkor füstölt paprikával is feldobhatod. A tüzes ízek kedvelői tört jalapeñóval vagy csípős paprikakrémmel emelhetik a tűzerőt.
- A lecsót mindig méretes, vastag falú lábasban készítsd el.
- A lecsó alá zsiradék is szükséges. Mindenki másra esküszik, sokan olajat használnak, sőt van, aki vajat, de ha igazán finom lecsót szeretnél, akkor zsír kerüljön a zöldségek alá.
- Maradjunk még egy kicsit a zsírnál, amitől sokkal ízletesebb a lecsó. Az üvegbe töltött lecsó tetejére is ajánlott zsírt kanalazni, mert megakadályozza, hogy levegőt kapjon, így sokáig tárolható.
- A lecsót alacsony láng felett főzd.
- Víz nem kötelező alá, ám ha szükségesnek érzed, keveset adhatsz hozzá.
- Az elkészült lecsót tiszta üvegbe adagold, és száraz dunsztban tedd el.
Lecsó télire
![Lecsó télire ct](https://kep.index.hu/1/0/4941/49416/494166/49416696_08f17373d054f62b540caecffd540403_wm.jpg)
Hozzávalók 6 decihez
- 1 kg hagyma
- 1 kg tévépaprika
- 50 dkg kápia paprika
- 50 dkg hegyes erős paprika
- 1 kg paradicsom
- 1 ek fűszerpaprika
- só és bors ízlés szerint
- kevés zsír
Elkészítés:
A hagymát pucoljuk meg, majd az összes zöldséget alaposan mossuk meg, vágjuk fel ízlés szerint.
A zsírt hevítsük fel, majd dobjuk rá a hagymát, és kezdjük el dinsztelni. Körülbelül 5 perc után dobjuk rá a többi zöldséget és a fűszereket, és főzzük 30-35 percig. (Ha szükségesnek érezzük, kevés vizet is öntsünk a zöldségek alá.)
A lecsót töltsük tiszta üvegbe, zárjuk rá a tetejét, és állítsuk a feje tetejére az üveget 5 percre. Ezután száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd sötét, hűvös helyen tároljuk.
Fotók: Getty Images