Így lesz a legropogósabb a rántott csirke bundája: különböző panírokat teszteltünk

rántott csirkemell cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rántott csirke kikerülhetetlen, ha étkezésről van szó, a legtöbben a vasárnapi ebéddel azonosítják, de a hétköznapokon is nagyon jól fog esni a bundázott, majd forró zsiradékban kisütött hús.

A rántott csirke leggyakrabban vasárnap kerül az asztalra, és kötelezően jár hozzá valamilyen köret, általában rizs vagy krumpli és persze savanyúság. Nemcsak finom ez az étel, hanem állandóságot ad a mindennapok rohanásában, mindig tudod, hogy mire számíts. A csirke helyett marhát vagy sertést is panírozhatsz, ki-ki ízlése szerint. Ha pedig nem a húsos falatokat szereted, akkor zöldségeket is bundázhatsz, itt olvashatsz egy szuper válogatást. 

A húst hagyományosan a liszt, tojás, morzsa hármasba panírozzák, de nem kell ehhez feltétlen ragaszkodnod, a zsemlemorzsa helyett használhatsz bármit, ami megsütve ropogós lesz. Ha csak kicsit térnél el a megszokott recepttől, akkor keverj szezámmagot a morzsába. Nem elhanyagolható tényező, hogy a panír rajta is maradjon a húson, hiába jó az ötlet, ha az egész az olajban végzi. Az is számít, hogy a bunda mennyire szívja be az olajat, az sem jó, ha a végeredmény tocsog a zsiradékban.

Érdemes többféle panírt kipróbálnod, ebben is segít ez a cikk. A cikkben ugyanolyan fajta húst, ugyanakkora mennyiségben teszteltünk, ugyanolyan vastagra vágva, a fűszerezés kicsi só, kicsi bors, pirospaprika és fokhagyma volt. A húsokat ugyanabban a serpenyőben, ugyanolyan típusú olajban, ugyanannyi ideig sütöttük.

rántott csirkemell csíkok álló

Burgonyachips

A legegyszerűbb, sózott változatot használtuk, apróra összetörve. A panírozási módszer a szokásos volt, először lisztbe, majd tojásba, majd a zúzott chipsbe forgattuk úgy, hogy azt jó alaposan belenyomkodtuk a tojásba. A rántott csirke ugyan szaftos maradt, de nagyon sápadt lett a panír, és eléggé megszívta magát olajjal, sőt néhány helyen kifejezetten puha is lett, ahelyett, hogy ropogóssá sült volna. 

Zsemlemorzsa

A panírozás a szokásos módon történt. A sütés után a panír szép barna és ropogós lett, néhány helyen elvált a hústól. Ez a leggyakrabban használt módszer, de ha nem jó minőségű a morzsa, tönkreteheti a végeredményt. 

panírozott csirke álló

Kukoricapehely

A chipshez hasonlóan a kukoricapelyhet is apróra kell törni, és ugyanúgy kell bánni vele, mint a zsemlemorzsával. Érdemes jól belenyomkodni a tojásba, hogy ne peregjen le róla sütéskor. Ennél a módszernél nem volt baj a ropogóssággal, gyönyörű kérget vont a hús köré. Ami zavaró lehet, a kukoricapehely cukortartalma, ami miatt az egész étel egy kicsit édeskés ízt kap. 

Friss zsemlemorzsa

Ha szeretnéd tudni, hogy mi van a morzsában, akkor a legegyszerűbb, ha házilag készíted, így biztosan friss és adalékanyag-mentes bundát készíthetsz. A mi módszerünkről itt olvashatsz. A panírozási módszer ezután teljesen ugyanaz. Az eredmény is sokkal biztatóbb, mert jobban megpirul a bunda, egyedül az lehet a gond, hogy a panír eléggé magába szívja az olajat. 

rántott csirkecsíkok álló

Pankomorzsa

A pankomorzsa abban különbözik a hagyományostól, hogy a szikkadt kenyeret a durva darálás után sütőben kell megsütni. Azon kívül, hogy ropogós, a másik óriási előnye, hogy nem szívja meg magát annyira olajjal, a színe pedig gyönyörű aranybarna lesz sütéskor. Otthon is elkészítheted, ezzel a módszerrel. Egyértelműen ez a panírozási módszer a legjobb, érdemes kipróbálnod. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük