![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így lesz vajpuha a máj: nem mindegy, hogy mikor sózod meg
![mcover](https://kep.index.hu/1/0/4289/42891/428912/42891258_3273862_ba3068f24ff9095ae3eab1c8d8bffe3c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sokan félnek a májsütéstől, mivel elég egy óvatlan mozdulat, és a belsőség gumis, kellemetlen állagúvá válik, pedig csak egy dologra kell igazán figyelni, hogy vajpuha legyen.
A máj megosztó alapanyag, van, aki rajong érte, míg más messziről kerüli a belsőséget, pedig havonta egy-két alkalommal érdemes az étrendbe iktatni, főleg hogy olcsón beszerezhető.
A máj méregtelenítő szerv, ezért sokan tartanak tőle, mondván, egészségtelen, pedig csak kiválasztja a méreganyagokat, de nem raktározza azokat. Valójában a máj nagyon is egészséges, bővelkedik vitaminokban, különösen A- és D-vitaminban gazdag, és ásványi anyagokat is tartalmaz. A máj az idegrendszerre is kedvezően hat B-vitamin-tartalmának köszönhetően, valamint az emésztést is támogatja. A belsőséget vérszegényeknek és vashiányosoknak kifejezetten ajánljuk.
![mct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4289/42891/428912/42891270_9f3b3e8dabd2571dab36b0315cc8cfb7_wm.jpg)
Mivelhogy belsőség, sokan ódzkodnak tőle, pedig rendkívül izgalmas alapanyag, amelyből rengetegféle étel kerülhet a tányérra. Az egyik legnagyobb kedvenc a resztelt máj, egyszerű és finom, ám ha rosszul készíted, gumis és élvezhetetlen lesz.
Beszerzés
Bármilyen étel is készüljön, az első és legfontosabb lépés, hogy megbízható helyről szerezd be az alapanyagot. A májnál különösen fontos, hogy friss áruval dolgozz. Vásárlásnál hagyatkozz az érzékszerveidre, vizsgáld meg a színét, ha nem szép, egyenletes a színe, vagy kellemetlen a szaga, ne vásárold meg.
![mct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4289/42891/428912/42891274_c0442b0a151ad5f80b38d1345e0dd785_wm.jpg)
Tárolás
A legjobb, ha a frissen vásárolt májat azonnal felhasználod, de hűtőben egy napig tárolhatod. A májat sose zacskóba csomagolva tedd el, mert akkor másnapra kellemetlen szaga lesz. A belsőséget helyezd tányérra, majd főzés előtt ráérsz a tisztítással foglalkozni.
Tisztítás
A megvásárolt májat főzés előtt hártyázd le, távolítsd el az ereket, majd folyó víz alatt mosd át. Az előkészített májról itasd fel a nedvességet, fontos, hogy száraz legyen, mielőtt a serpenyőbe kerül.
![mct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4289/42891/428914/42891448_aceb9d3b3f9e5d83c76ef10e4bd3b3d0_wm.jpg)
Próbáld ki tejbe áztatva
A májat egy éjszakára érdemes sima vagy fokhagymás tejbe áztatni, mivel sokkal omlósabb, ízletesebb lesz úgy. A tejbe áztatásnak más előnye is van, így biztos, hogy nem lesz keserű és kellemetlen szagú a belsőség. Sertés- és marhamájnál ajánlott kipróbálni, de csirkével is lehet. A beáztatott májat főzés előtt öntsd szűrőbe, majd várd meg, míg teljesen lecsepeg. A májat nemcsak tejbe, hanem más tejtermékbe is áztathatod, lehet az kefir, joghurt vagy tejföl.
Só csak a végén!
A resztelt máj alá sok hagymát kell tenni, az az étel lelke, sokkal szaftosabb és ízletesebb lesz tőle. A fűszerezés fekete borssal, majoránnával és fokhagymával történjen, a máj alá mehet hegyes erős paprika is. A só azonban csak a sütés végén kerüljön a májra, mivel kiszívja, kidobja belőle a nedvességet, így kemény, gumis lesz a végeredmény.
![mct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4289/42891/428913/42891308_65f8e7d8339771f7eab7fa538002ced7_wm.jpg)
Mutatjuk kedvenc receptjeinket, melyeket érdemes kipróbálni:
Fotók: Getty Images