Az alufólia nem csak csomagolásra használható – 10 dolog, amire alkalmas az ezüstpapír

acov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az alufólia - vagy másik ismert nevén ezüstpapír - kiharcolta méltó helyét a konyhákban, ételek elcsomagolásánál, lefedésénél remekül használható, de még sütésnél, főzésnél is a segítségünkre lehet.

Amikor tepsiben készítünk egy finom sültet, a pirulás előtt érdemes a tepsi tetejét ezüstpapírral lezárni, így a hús párolódni fog, az utolsó 20-30 percben elég róla levenni az alufóliát, hogy megkapja szép aranybarna színét.

Ételek tepsiben történő melegítésénél sokkal gyorsabban lesz meleg a maradék ebéd vagy vacsora, ha lefedjük alufóliával. Grillezésnél is hasznát vehetjük, kis csomagokat készíthetünk belőle, amikbe belepakolhatjuk a zöldségeket, majd alaposan lezárjuk a kis táskákat és rácsra dobjuk, hogy elkészüljenek.

Akad olyan, aki a sütőpapírt alufóliával helyettesíti, vagy különböző sütikiszúró formákat készít belőle, de darált kekszből készült rolád készítésénél is nagy segítség, a masszát nyugodtan lapíthatjuk rajta, majd könnyedén feltekerhetjük.

ct2

Bútorok elmozdítása

Az alufólia tényleg jó barátunk a konyhában, de sokkal több mindenre tudjuk használni, például bútorok elmozdítása is könnyebben megy vele. A nehéz komód vagy kanapé lábát csomagoljuk be ezüstpapírral, így sokkal könnyebben tudjuk tologatni a bútorokat és még a parkettánkat is megkíméljük. Ez csak egy opció a sok közül, alább pár általunk is tesztelt praktikát osztunk meg a kedves olvasókkal.

Véd a zsíros szennyeződések ellen

A főzés egyik legnagyobb kellemetlensége a kicsapódó zsír, ami képes csúnyán leragadni, például, ha a gáztűzhelyünk pont úgy fekszik, hogy ablakpárkány van mögötte - a kicsapódó szennyeződéseknek ez remek céltábla. Hogy ne éktelenkedjenek a makacs foltok a felületen, jelen esetben a párkányon, érdemes alufóliával kitapétázni, így a takarítást megkönnyítjük magunknak, csak eltávolítjuk az ezüstpapírt, majd újat teszünk a helyére.

Élezés

A tompa olló vagy a kés élességét egyszerűen visszanyerhetjük, csupán egy kis alufóliával dörzsöljük meg a pengéket.

Grillsütő tisztán tartása

Kis labdává gyúrva könnyedén meg tudjuk tisztítani vele a rácsokat, ráadásul minden szennyeződést eltüntet.

Edények tisztítása

Kis labdává gyúrt ezüstpapírral mosogatva olyan lesz, mintha dörzsi szivaccsal dolgoznánk. Egy kis súrolással még az odakapott szennyeződéseket is eltávolíthatjuk, és mindezt karcolásmentesen tudjuk véghezvinni.

Az ezüst színét visszaadja

Az ezüst tárgyak, evőeszközök vagy ékszerek régi fényét visszaadja - ha egy tál alját kibéleljük ezüstpapírral, belehelyezzük a tisztítani kívánt tárgyakat, szórunk rá szódabikarbonát és forró vizet öntünk rá, 15-20 perc után alig fogunk majd ráismerni a szép fényes tárgyra, amit megtisztítottunk.

A vasalás is gyorsabb vele

A ruhák kivasalása sokaknak nem a legkedvesebb házimunka, nekik nagy segítség az alufólia, aminek segítségével jóval gyorsabban végzünk majd a gyűrött ruhák rendbe rakásával. A teendőnk mindössze annyi, hogy a ruhák alá helyezünk egy réteg ezüstpapírt, így sokkal több időt spórolunk meg.

ct3

Védhetjük vele a veteményest

Kertünket a leghatékonyabban úgy tudjuk megvédeni a madarak okozta károktól, hogy kis csíkokat vágunk az alufóliából, ezeket a veteményes elé helyezzük, a visszaverődő fény elijeszti majd a madarakat.

Szobanövényeink védelmére is jó

A nagymamám a növények cserepét mindig körbetekerte alufóliával, ez a módszer különösen télen jó, mert így a növények gyökere védve van a hidegtől.

Kisebb fűtésszámla

A spórolásban jeleskedők kartonpapírt borítanak be ezüstpapírral, majd azt a radiátor mögé helyezik, így tovább marad meg a lakásban a meleg, valamennyire csökkenteni lehet a fűtésszámlát.

Ha elég kreatívak vagyunk, még a felsoroltakon kívül is hasznát tudjuk venni, akár a szépségápolásban, hajmelírozásnál vagy göndörítésnél is segítség lehet.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük