Ha így darabolod és sütöd a csirkemellet, nem szárad ki - Egy apró trükkön múlik

supremecsirkemell
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mutatunk egy trükköt, amit a csirke darabolásakor kell elvégezni - ennek segítségével a csirkemell sokkal szaftosabb marad, mintha filézve sütnéd.

A csirkemell kiszáradása örök probléma, ami ráadásul nem csak a technikán, de az alapanyagon is múlik. Mindenesetre általánosságban elmondható, hogyha fogsz egy darab csirkemellet, azt sokkal könnyebb kiszárítani és élvezhetetlen, morzsálódó, nyelni is nehéz konccá roncsolni, mint finomra, szaftosra és ízletesre formálni. 

Rejtélyek az étlapon

Sokan először éttermek étlapjain találkoznak a következő kifejezéssel: supreme csirkemell. Ez nem azt jelenti, hogy a csirke boldog volt, vagy szabadon kapirgálhatott egész életében, sem azt, hogy franciául tanították volna, csak annyit fejez ki, hogy másként darabolták fel. A supreme csirkemellen egyszerűen rajta hagyták a szárnyat is, illetve egész pontosan a szárnynak a tövét. 

csirkesupreme

Többjelentésű szó

Sokak szerint a supreme kifejezés csupán annyit jelent, hogy csirkemellfilé, így a szárnycsonttal ellátott csirkemellre a helyes kifejezés a francia csirkemell vagy airline, azaz - ügyetlen fordításban - repülő csirkemell, esetleg statler, ami a híres hotelre utal. 

Működik?

Kenji Lopez szerint egyszerűen azért vágják gyakran így az éttermekben a csirkemellet, mert vagányul néz ki, de azért szerintem itt többről van szó. A fennhagyott szárnytő egységet képez a többi bőrfelülettel és nem hagyja kiszáradni a csirkemellet. Minden serpenyős sütési technológiával működik, de ha nagyon nagy odafigyeléssel készíted, akár sütőben is sütheted így a csirkét.

supreme csirkemell kicsi

Hogyan?

Az itt található útmutató alapján te is nekiállhatsz. Muszáj egész csirkével indítani, mivel a hentespultok máskülönben csak csontos vagy filézett mellet tartanak, itt pedig filézett, de a szárnytőtől  és a bőrtől nem megfosztott csirkemell a cél.

Fotók: Getty Images, Cover: Boston Globe/Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon