Mikor készítsd el az ünnepi sütiket? Van, amelyiknek jót tesz, ha áll pár napot

stcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sütemények élettartama a tésztától és a tölteléktől függ. Van, amelyik érzékeny, ezért nem lehet sokáig tárolni, de olyan is van, amelyik hosszabb ideig eláll. Utóbbi az eltelt napok alatt pedig puhább és finomabb lesz, ezért jóval előbb is el lehet készíteni.

Az ünnepnapok nagy fejtörést okozhatnak azoknak, akik a konyhafőnök szerepét töltik be a családokban. Rajtuk múlik, mi kerül az asztalra. Az ünnepi lakoma elkészítése pedig komoly szervezést igényel, fontos, hogy mindenre jusson idő.

Karácsonykor, szilveszterkor többféle finomság is helyet kap az asztalon, a sütéshez és főzéshez pedig idő szükséges. Nem jó a kapkodás, tanácsos előre megtervezni, mit mikor üt össze a konyhatündér.

Ünnepnapokon a süteménykínálat minden családban más. A legtöbb helyen készül bejgli, zserbó, mézes krémes, mézes puszedli vagy valamilyen kekszféleség. A finomságok elkészítése nem 2 perces munka, nem jó az utolsó pillanatban kapkodni. Persze vannak olyan desszertek, melyek túl kényesek, csak frissen sütve az igaziak. De olyanok is akadnak, melyeket napokkal a családi összejövetel előtt elkészíthetsz, mivel nem ront a minőségükön, ha pár napot pihennek.

Az előre elkészített sütemények tárolására azonban nagy figyelmet kell szánni. A szabad levegő az ételek, sütemények ellensége, ha fedetlenül hagyod őket, akkor kiszáradnak, elvesztik az ízüket. Hogy minél tovább megőrizzék élvezeti értéküket, adunk néhány jó tanácsot, melyik fajtát hogyan érdemes tárolni. Így nem csak az ünnepi előkészület lesz könnyebb, a maradék finomságokat is helyesen tudod eltenni.

Krémes, töltött, vajas mázzal bevont sütemények

Kifejezetten érzékeny finomságok, könnyen átveszik más élelmiszerek ízét. Ezért alaposan becsomagolva vagy lefedve, elkülönítve tárold őket hűvös helyen. A krémes süteményekhez, tortákhoz érdemes beszerezni fogantyúval ellátott tortatároló dobozt. Sokkal előbb nem lehet őket elkészíteni, de 1-2 napot nem baj, ha állnak.

Tejjel, tejszínnel, túróval, sajtkrémmel készült sütemények

Az olyan finomságok, mint a tiramisu vagy a sajttorta, szigorúan csak hűtőben tárolandók. A legjobb, ha még a készítés napján elfogynak az ilyen desszertek. A maradék 2-3 napig tárolandó a hűtőben.

Fagyitorták

A jeges finomságok könnyedén tárolhatók a mélyhűtőben, akár 1 hónapig gond nélkül. Tálalás előtt 8-10 perccel bőven elég kivenned, jobban érvényesül az ízük, ha picit puhultak.

Apró, száraz sütemények

Idesorolandóak a kekszek vagy a mézes krémes tésztája is. A kekszek légmentesen lezárva akár 1 hétig is megőrzik az állagukat. A mézeshez hasonló sütemények lapjait 1-2 nappal előbb is megsütheted, mivel állnia kell egy kis időt betöltve is, mert a krémnek köszönhetően puhulnak meg a lapok, sokkal finomabb lesz az ízük.

Van, amelyik a fagyasztóban is eláll

Érdemes a vajas linzertésztákat előre begyúrni, majd folpackba csomagolva mélyhűtőben tárolni, amíg szükség lesz rájuk. A kész linzereket és piskótákat is le lehet fagyasztani, de csak úgy, ha nincsenek lekvárral vagy más töltelékkel gazdagítva, mert kiengedésnél eláztatják a tésztát.

Az ünnepi nagy kedvenc, a hókifli nyersen és készre sütve is eláll a mélyhűtőben. Csupán a tárolásnál kell figyelmesnek lenned, csomagold be rendesen, hogy ne vegye át a fridzsider szagát. Amikor pedig szükséged lesz rá, csak vedd ki és engedd ki szobahőmérsékleten, de át is melegítheted sütőben.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon