![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ezeket a sajtokat dobd a grillre: érdemes bepácolni őket
![grillsajt cover](https://kep.index.hu/1/0/4357/43578/435786/43578618_3325778_0dfe9e2fb7e96f1a42f9c2ed17f2102d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha megrögzött húsevő vagy, akkor is érdemes kipróbálnod a grillsajtot, mert egészen új dimenziók nyílnak meg előtted, csak tudd kiválasztani a megfelelő fajtát.
A grillezés egy külön műfaj, nemcsak főzés, hanem már-már szórakozás és nem mellesleg társasági esemény. A tűzcsinálás művészete, a megfelelő parázs kivárása, a hús és a zöldségek megfelelő bepácolása mind-mind hozzátartozik a grillezéshez, amely után az étel elfogyasztása csak hab a tortán, ilyenkor nem a gyorsaság a lényeg.
Mit lehet grillezni? Gyakorlatilag mindent, így akár húsevő, akár vega vagy, akkor is találhatsz magadnak kedvenceket. Ha még bizonytalan vagy, mit tehetsz a rácsra, akkor megmutatjuk a kedvenc receptjeinket. Ezek az ételek pedig tényleg inkább szabad tűzre vagy parázsra valók, érdemes mindegyiket kipróbálni szép sorban, hosszú még a nyár.
A sajtok grillezve szinte finomabbak, különlegesebbek, mint a húsok, friss saláta mellé vagy akár hamburgerbe téve is kínálhatod őket. Ne hidd, hogy éhes maradsz utánuk, a sajt laktatóbb, mint a legtöbb húsféle. Íme a fajták, amelyek biztosan beválnak.
![grillsajtos szenya álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4357/43578/435786/43578646_d6461c6bb6b72290e4be869b4621a3d6_wm.jpg)
Sajtokat a grillre
A nagyon lágy sajtok nem grillezhetők, de a többi sajtfélével nyugodtan tehetsz egy próbát. Az egyik legnépszerűbb grillre tehető sajt a Közel-Keletről származó halloumi, amelyet eredetileg kecske- vagy juhtejből készítenek. Ez kicsit sósabb, így friss zöldsaláta mellé érdemes kínálni. Arra figyelj, hogy mindig frissen süsd, mert ha áll, akkor gumis, rágós lesz.
Az olyan klasszikusok, mint a trappista vagy az ementáli is mehetnek a grillre, ahogy a cheddar, a gomolya vagy a feta is. Ha ismered a raclette sajtokat, azokat is kipróbálhatod.
Az én nagy kedvencem a camembert, amelyhez csak annyi előkészület kell, hogy sütés előtt fóliába kell csomagolni, hogy ne folyjon ki belőle. A fokhagyma és a kakukkfű tökéletes ízesítő hozzá. Ha nincs grillszezon, akkor pedig süsd meg sütőben.
![grillsajtipajti álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4357/43579/435792/43579222_1812adad3b0ec649ce2dec7a23ec2b5a_wm.jpg)
Pácolás és sütés
A sajtokat a húsokhoz hasonlóan be is pácolhatod, az olajos marinádok illenek hozzájuk. A fokhagyma és a zöldfűszerek tökéletes alapanyagok a pácba keverve. A sajtokat be is panírozhatod, a trappistát például így, és akkor biztosan nem folyik ki a belseje.
A sajtoknak nagyon jól állnak a különféle olajos magvak, a napraforgómagot vagy a tökmagot csak szórd rá az éppen olvadni kezdő sajtra, szépen megpirulnak.
A sajtokat ne rácson készítsd, hiszen ahogy megolvadnak, lefolyhatnak, helyette süsd rostlapon vagy grilltálcán. Arra is figyelj, hogy amikor elkezded grillezni, fél percig ne nyúlj hozzá, hogy kialakulhasson rajta a jellegzetes kéreg. Ha ez szépen látszik, akkor nyúlj alá óvatosan egy spatulával és forgasd át.
Fotó: Getty Images