Ezeket a sajtokat dobd a grillre: érdemes bepácolni őket

grillsajt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha megrögzött húsevő vagy, akkor is érdemes kipróbálnod a grillsajtot, mert egészen új dimenziók nyílnak meg előtted, csak tudd kiválasztani a megfelelő fajtát.

A grillezés egy külön műfaj, nemcsak főzés, hanem már-már szórakozás és nem mellesleg társasági esemény. A tűzcsinálás művészete, a megfelelő parázs kivárása, a hús és a zöldségek megfelelő bepácolása mind-mind hozzátartozik a grillezéshez, amely után az étel elfogyasztása csak hab a tortán, ilyenkor nem a gyorsaság a lényeg. 

Mit lehet grillezni? Gyakorlatilag mindent, így akár húsevő, akár vega vagy, akkor is találhatsz magadnak kedvenceket. Ha még bizonytalan vagy, mit tehetsz a rácsra, akkor megmutatjuk a kedvenc receptjeinket. Ezek az ételek pedig tényleg inkább szabad tűzre vagy parázsra valók, érdemes mindegyiket kipróbálni szép sorban, hosszú még a nyár.

A sajtok grillezve szinte finomabbak, különlegesebbek, mint a húsok, friss saláta mellé vagy akár hamburgerbe téve is kínálhatod őket. Ne hidd, hogy éhes maradsz utánuk, a sajt laktatóbb, mint a legtöbb húsféle. Íme a fajták, amelyek biztosan beválnak. 

grillsajtos szenya álló

Sajtokat a grillre

A nagyon lágy sajtok nem grillezhetők, de a többi sajtfélével nyugodtan tehetsz egy próbát. Az egyik legnépszerűbb grillre tehető sajt a Közel-Keletről származó halloumi, amelyet eredetileg kecske- vagy juhtejből készítenek. Ez kicsit sósabb, így friss zöldsaláta mellé érdemes kínálni. Arra figyelj, hogy mindig frissen süsd, mert ha áll, akkor gumis, rágós lesz.

Az olyan klasszikusok, mint a trappista vagy az ementáli is mehetnek a grillre, ahogy a cheddar, a gomolya vagy a feta is. Ha ismered a raclette sajtokat, azokat is kipróbálhatod.

Az én nagy kedvencem a camembert, amelyhez csak annyi előkészület kell, hogy sütés előtt fóliába kell csomagolni, hogy ne folyjon ki belőle. A fokhagyma és a kakukkfű tökéletes ízesítő hozzá. Ha nincs grillszezon, akkor pedig süsd meg sütőben. 

grillsajtipajti álló

Pácolás és sütés

A sajtokat a húsokhoz hasonlóan be is pácolhatod, az olajos marinádok illenek hozzájuk. A fokhagyma és a zöldfűszerek tökéletes alapanyagok a pácba keverve. A sajtokat be is panírozhatod, a trappistát például így, és akkor biztosan nem folyik ki a belseje.

A sajtoknak nagyon jól állnak a különféle olajos magvak, a napraforgómagot vagy a tökmagot csak szórd rá az éppen olvadni kezdő sajtra, szépen megpirulnak.

A sajtokat ne rácson készítsd, hiszen ahogy megolvadnak, lefolyhatnak, helyette süsd rostlapon vagy grilltálcán. Arra is figyelj, hogy amikor elkezded grillezni, fél percig ne nyúlj hozzá, hogy kialakulhasson rajta a jellegzetes kéreg. Ha ez szépen látszik, akkor nyúlj alá óvatosan egy spatulával és forgasd át.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük