10 tipp húsimádóknak, hogy szaftos és ízletes legyen a sült: az előkészítést is mutatjuk

tökéletes sült hús cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sült hús készítésénél nem érdemes levágni a zsírosabb részeket, sokkal omlósabb, ízletesebb lesz tőle.

Húsos ételek készítésénél az első és legfontosabb feladat a megfelelő hús kiválasztása. Ilyenkor aranyat ér a megbízható hentes, akitől tanácsot is lehet kérni, milyen részből készüljön a sült.

Sültek készítésénél jobb zsírosabb alapanyagot használni, úgy biztos, hogy nem lesz száraz. A pompás fogás készülhet egész húsból, darabokból vagy szeletekből, csonttal vagy csont nélkül. Ha lehetőség van rá, kérd ki a hentes véleményét, miből is készüljön a sült. Ha pedig nincs hozzá segítséged, akkor most mi igyekszünk jó tanácsokkal ellátni, mit érdemes szem előtt tartani, ha sült hús lesz az ebéd.

Pácolás, fűszerezés

A páctól és a fűszerektől omlós, ízletes lesz a hús. A mamaféle módszer szerint bőven elég a só, bors, fokhagyma kombó, esetleg valamilyen ősi, kedvelt fűszerrel kiegészítheted. Ilyen a majoránna vagy a lestyán. A pácolás már más kérdés. Kétféle pácot lehet megkülönböztetni, szárazat és nedveset. A száraz pác során a választott fűszereket – egybekeverés után – dörzsöld a húsba. Azonnal sütőbe lehet tenni, vagy néhány órára, 1-2 napra a hűtőben is állhat így a sütnivaló. A száraz pác nem tesz hozzá a hús állagához, az ízére lesz hatással.

Tökéletes sült hús ct1

A nedves páctól nemcsak finomabb lesz, hanem sokkal omlósabb textúrát is kap a hús. Vadhúsoknál, marhánál, sertésnél kötelező, de szárnyasokkal is kipróbálhatod. Sokféle nedves pác létezik, népszerű a joghurtos vagy az alapleves, de citromos pácot is készíthetsz.

Ha pedig nincs időd napokig pácolni, de omlós és ízletes sültet szeretnél, akkor mustárral kend le a húst. A mustártól kellemesen pikáns karaktert kap, és sokkal omlósabb lesz.

Tökéletes sült hús ct3

Hőfok

Sülteknél a sütőt mindig melegítsd elő, így a bekerült hús nem veszít a nedvességtartalmából. A kisebb húsokat, például a csirkeszárnyat, 180-200 fokon rövidebb ideig is lehet sütni. A nagyobb, zsírosabb húsokat alacsony hőfokon érdemes elkezdeni sütni, hosszú ideig, akár több óráig alufólia alatt. Ez a szabály az egyben sültekre is érvényes. Mikor már puha a hús, vedd le róla a fóliát, magas hőfokon pirítsd meg.

Víz kell alá?

Sosem árt. A legtöbb recept írja is, hogy 1-2 dl víz mehet a hús alá, úgy nem szárad ki. Ha pedig elfő a folyadék, szükség szerint lehet pótolni.

A zsíros részektől csak finomabb lesz!

Ha sült húst készítesz, érdemes zsírosabb darabokat a sütőbe tolni, lehet ez oldalas vagy tarja. A zsírosabb részeket ne vágd le, ezektől a sütés során sokkal ízletesebb, omlósabb lesz a sült.

Tökéletes sült hús ct4

Olaj vagy zsír?

Ki mit szeret. Ám tagadhatatlan, hogy a zsírral készült sült sokkal finomabb, mint az olajjal készült. A mamák régi receptjében az igazán ízletes oldalas vagy tarja bő zsiradékban pirul.

Egyben sült csirkénél a vaj a legjobb választás, amelyhez bátran keverhetsz friss fűszernövényeket is. Így nemcsak ízletesebb, hanem a bőre is sokkal ropogósabb lesz.

Kerüld a vékony szeleteket

Van, aki csirkemellszeleteket tol a sütőbe, általában valamilyen töltelékkel együtt. Tekercsnél igaz, hogy vékonyabb szeletekkel érdemes dolgozni, de ha Dubarry mód készítenéd, vagy sertéskarajból egy ízletes sarkadi pecsenyét dobnál össze, érdemes vastagabb szeleteket választani. A klopfolásnál ne ess túlzásba, mert száraz étel kerül ki a sütőből.

Tökéletes sült hús ct5

Hagyma

Sült tarja, oldalas vagy csirkecomb alá is bátran lehet hagymát tenni. A hagymaágyon sütéstől ízletes lesz a sült.

Kéreg

A száraz vagy nedves páccal készült húsokat érdemes serpenyőben körbepirítani. A kisebb daraboknak 2-3 perc is elég a serpenyőben, a nagyobbaknak 3-5 perc szükséges. Ettől az eljárástól kéreg képződik a külsején, így nem fog kiszáradni a hús, megmarad a nedvességtartalma. Kívül szép piros, belül pedig szaftos lesz.

Tökéletes sült hús ct7

Köret is mehet mellé

A hagymán kívül bármilyen zöldség vagy gyümölcs is kerülhet a hús mellé. Recepttől függ, mikor: csirkeszárny esetében együtt is bekerülhetnek a sütőbe, más húsoknál, tarjánál vagy dagadónál, félidő után mehet a zöldség a hús mellé.

Egyéb lehetőségek

Sokféle sültet készíthetsz. Egész húsoknál, főleg a szárnyasoknál, érdemes a sóágyas sütést is kipróbálni. Az egyszerű technikának köszönhetően a sütés során kifolyt nedvességet felszívja a só, ennek hatására száraz sütés jön létre, így a hús bőre jó ropogós, a belseje pedig szaftos marad. 

A sülteket szalonnával is körbetekerheted vagy takarhatod. Mindig recept szerint kell alkalmazni. Van, hogy menet közben kerül a húsra, vagy egyszerűen már vele kerül a sütőbe. Finom és látványos így készítve.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon