Villámgyors módszer a tökmag pirítására: isteni nassolnivaló olcsón

tökmagi
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Nincs is jobb, mint este egy pohár meleg tea mellett ropogtatni valami finomat, lehetőleg olyat, ami egészséges is.

Én utoljára MTK meccsen rágcsáltam izgalmamban nagyüzemben tökmagot. Valahogy a szotyi nem hozott lázba, csak - ahogy az ottani árusok hívták - a töki. Tökmagot persze minden boltban lehet kapni, pirítva, pirítás nélkül, sózva, sótlanul, sőt, héj nélkül is, amit végképp nem értek, mert az egész ropogtatásban pont a héjeltávolítás technikája a legizgalmasabb. Én anyutól tanultam meg, és azóta már a gyerekeimnek is átadtam ezt a tudást. 

A tökszezonban pedig tényleg érdemes a zöldségnek nemcsak a húsát, hanem a magjait is felhasználni. Egyrészt sokkal gazdaságosabb, mint a boltban vásárolt, másrészt meg a saját szájunk íze szerint ízesíthetjük. Tökmagot azért is érdemes fogyasztani, mert nagyon egészséges ropogtatnivaló.

A tökmag egészséges

A tökmag kalóriaszegény, de tele van egészséges zsírokkal, fehérjével és rostokkal, illetve olyan vitaminokkal, mint a magnézium, a vas és a cink. Magnéziumtartalma miatt segít a nyugodt pihenésben, tehát jót tesz, ha elalvás előtt rágcsálunk belőle. 

Tele van rostokkal, tehát ha emésztési zavaraink vannak, akkor is érdemes fogyasztani. Antioxidánstartalma is jelentős, így - egyes kutatások szerint - bizonyos rákfajták (mell-, gyomor-, tüdő-,  prosztata- és vastagbélrák) kialakulásának esélyét is csökkenti a fogyasztása. A szívünknek is jót tesz, sőt, helyreállítja a koleszterinszintet és a vérnyomást, így csökken a szívbetegségek kialakulásának esélye. A tökmag a vércukor-ingadozás ellen is hatásos, ezt is a benne lévő magnéziumnak köszönheti. 

tökmagocska

Tökmagpirítás házilag

Érdemes házilag pirítani a tökmagot, egyrészt gazdaságosabb, másrészt a saját szájízünknek megfelelően fűszerezhetjük. A lakásnak pedig isteni illata lesz a piruló tökmagtól.

Miután kikanalaztuk a magokat a tök belsejéből, tisztítsuk meg őket alaposan. Szándékosan nem használom a trutyi szót, pedig ehhez hasonlít legjobban az a narancssárga valami, ami a magokat körülveszi. Ez viszonylag időigényes művelet, de túl kell rajta esni. A megtisztított magokat tegyük egy szűrőbe, alaposan mossuk át őket, majd jól szárítsuk ki egy papírtörlőn.

Most jön az egyik legfontosabb lépés, az ízesítés. Az ízlésünk szerinti fűszereket keverjük össze olvasztott vajjal, majd forgassuk bele a magokat. Ezután 130 fokra előmelegített sütőben, fóliára szórva, időnként megrázogatva háromnegyed órán át pirítsuk a tökmagokat. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük