Vízköves a kávéfőző vagy a vízforraló? Így tisztítsd meg természetes módszerekkel

vízkő
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hiába használod rendeltetésszerűen a konyhai eszközeidet, előbb-utóbb felüti a fejét a vízkő, amit szerencsére természetes módszerekkel is eltávolíthatsz.

Igaz, sokféle vízkőoldót kapni a boltokban, de ha szeretnéd megkímélni magadat és a környezetedet a vegyi anyagoktól, használj természetes módszereket, főként, ha kávéfőzőről vagy vízforralóról van szó. Ezeknek a konyhai eszközöknek ugyanis nem feltétlenül tesz jót a kemikália, ráadásul senki sem szeretné, ha a szervezetébe jutna bármilyen mesterséges anyag. 

Mivel itthon viszonylag kemény a víz, hacsak nem használsz vízszűrő kancsót, nagy eséllyel hamar vízkövesek lesznek az eszközeid. Mutatjuk, mit érdemes használni, ha a kávéfőződet vagy a vízforralódat szeretnéd megtisztítani a makacs lerakódástól.

Ecet/citromsav

Vízforraló

Valószínűleg nem túl meglepő, de az egyik legjobb takarítószer az ecet. Nagy előnye, hogy olcsó és könnyen beszerezhető, és szinte bármilyen szennyeződéssel megbirkózik. Habár a szaga erős, alapos öblítés után nem érezni majd, 20%-osat érdemes használni belőle. Önts a vízforralódba 1 liter vizet, majd adj hozzá 3 deci ecetet, akár 1 evőkanál sót is. Forrald fel az egészet, majd hagyd állni benne pár órát. Utána öblítsd át, majd sima vízzel is forralj egyet rajta. Ha félsz attól, hogy átveszi az ecet szagát, használj helyette citromsavat, oldd fel vízben, azzal tisztíts.

vízkő2

Kávéfőző

Kávéfőző esetén az ecet nem túl jó választás, ugyanis a műanyag részek átvehetik az aromáját, sőt, a szilikontömítéseket megrongálhatja, szétmarhatja, eldeformálhatja. Érdemes inkább citromsavat használni helyette, amely enyhébb, kevésbé maró a hatása. A citromsavval kevert vízzel – deciliterenként 1 teáskanálnyi – indítsd el a programot, folyasd át a gépen kávé nélkül, ha szükséges, ismételd meg a folyamatot. Utána tiszta vizet is engedj át rajta öblítés gyanánt. A citromsav nagy előnye, hogy sem ízben, sem illatban nem fog érződni a gépen.

Kávéfőző esetén nagyon fontos a rendszeres tisztítás: ha sokáig elhanyagolod a gépet, és vastag vízkőréteg alakul ki benne, a nagy leváló darabok eldugíthatják a járatokat. 

vízkő3

Ha nem automata kávégépet, hanem kotyogóst vagy presszókávéfőzőt tisztítasz, ne főzd át a citromsavas vizet, csak töltsd meg vele a víztartályt, és hagyd benne állni pár órát. Ha hirtelen átfőzöd, fennakadhatnak a feloldott vízkődarabok a járatokban.

Citromlé

Citromlevet is használhatsz vízkőtelenítésre, igaz, viszonylag sok kell belőle ahhoz, hogy hasson. Az arány itt is fontos: 2/3 vízhez 1/3 citromlé kerüljön. Bár a citrom illata is erős, lehet, hogy egy ideig érződni fog, még mindig jobb választás, mint az ecet, és egy-két sima vizes öblítéssel száműzheted a citrusos aromát. Mivel a citromlé az ecethez hasonlósan maró, kétféle savat is tartalmaz – a citromsav mellett aszkorbinsavat, vagyis C-vitamint –, így kávéfőző tisztításához ne ezt a módszert válaszd.

vízkő4

Szódabikarbóna

A szódabikarbónának nem csak fehérítésnél lehet hasznát venni, vízkőoldóként is szuper választás. A vízforralót töltsd tele vízzel, majd adj hozzá kb. 2 evőkanál szódabikarbónát. Forrald vele össze, majd hagyd hatni 30 percig. Ha kész, öblítsd át a készüléket. Előnye, hogy sem erős illatot, sem ízt nem hagy maga után. Kávéfőző tisztításánál is használhatod.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük