Így dolgozd fel a hagymát, hogy ne legyen sírás a vége: bevált trükköket mutatunk

Vöröshagyma szeletelési tipp könnyek nélkül cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A vöröshagyma az egyik leggyakrabban használt zöldség a konyhában. A pörköltfélék lelke, szinte minden ételnek jól áll, az előkészítése azonban nem egy álommunka, mivel borzasztóan csípi a szemet.

A hagyma nyersen és főzve is finom, az íze mindenféle fogást teljessé tesz. Igaz, randi előtt nem ajánlott fogyasztani erős aromája miatt, és pont ezért az előkészítése sem tartozik a legkedveltebb konyhai feladatok közé, mivel illóolajtartalmánál fogva sírásra készteti az embert.

A hagyma alapzöldség, főzés során szinte mindig szükség van rá. Előkészítése olykor kellemetlen, mivel kegyetlenül csípi a szemet, ha nagyon erős a hagyma, patakokban folyhat a könnyed. A hagymasírást mindenki szeretné elkerülni, erre rengetegféle praktikát lehet kipróbálni. Van, akit még az sem rettent el, ha búvárszemüveget kell húznia, hogy a pörkölthöz finomra aprítsa a zöldséget.

Természetesen rengetegféle praktikát ki lehet próbálni, hogy elkerüld a könnyeket: a leleményes megoldások közt ősi és új fortélyok is helyet kapnak, melyek közt akadnak megmosolyogtató lehetőségek. Ezekből szemezgettünk, válogattuk össze a legnépszerűbb trükköket, melyeket érdemes kipróbálni.

Mikróba vele!

A legújabb trend szerint a hagymát érdemes 20-30 másodpercre megmikrózni a masina legalacsonyabb fokán, mert a meleg hatására megsemmisül a könnyeket kiváltó vegyület.

Éles kés

Ha te is sokat tevékenykedsz a konyhában, akkor tisztában vagy vele, hogy életlen késsel nem szabad és nem lehet dolgozni. Egy jó késre mindig szükség van, mely egy életen át szolgál. Hagymaszeletelés közben az éles pengéjű kés kevésbé roncsolja a zöldség húsát, így kevesebb könnyeket kiváltó enzim szabadul fel.

Friss levegő

Hagymaszeletelés közben érdemes a konyhaablakot kinyitni, így a légmozgás miatt kevésbé fogja csípni a szemedet a zöldség.

Hideg

Egy régi bevált praktika szerint a hagymát hűtőbe kell tenni 20-30 percre. A hideg hatására az ereje csökken, ezért a kellemetlen csípő érzés is elmarad.

Vízfürdő

A hideg vízbe áztatás is régről ismert praktika. Ez a módszer azonban nem tűnik túl meggyőzőnek, mivel így sokkal nehezebb lesz eltávolítani a hagyma héját, és a főzésnél is érződni fog a fürdő hatása, sokkal gyengébb lesz a zöldség íze.

Mi legyen a gyökérrel?

Ha el akarod kerülni a könnyeket, és a lehető leggyorsabban és szebben szeretnéd felszeletelni a hagymát, akkor a gyökérrészére kell nagyobb figyelmet szentelned. Két lehetőséged van. Az egyik, hogy mielőtt a hagymát félbevágod, a gyökérrészt vágd körbe, és gyorsan távolítsd el. Így nem fog az irritáló anyag a levegőbe kerülni, vagyis nem lesz szükséged zsebkendőre, ugyanis a gyökér tartalmazza a legnagyobb koncentrációban a sírásért felelős hatóanyagot.

A másik lehetőség, hogy a gyökérrészt békén hagyod. Ehhez először a hagyma másik felét vágd le, majd a héját távolítsd el. Ezután kezdd el szeletelni, aprítani úgy, hogy a gyökérrész végig a hagymán van. Amikor végeztél a hagyma szeletelésével, a gyökérrész szépen ott marad a vágódeszkán, majd mehet is a kukába.

Személyes tapasztalat

A hagymaszeletelést nem lehet könnyek nélkül megúszni (sajnos), de a felsorolt praktikák közül van olyan, ami hatásos, nem lesz olyan erős az irritáció. Nekem a nyitott ablak mellett történő előkészítés és a hűtőből kivett hagyma vált be.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon