Miért egyél rostban gazdag ételeket? Nem csak az emésztésednek tesznek jót
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
A rostban gazdag táplálkozás nemcsak az emésztést segíti, hanem a súlyod csökkentésében vagy szinten tartásában is szerepet játszik. Nagyon fontos, hogy naponta fogyassz rostot tartalmazó ételeket.
Amikor kiegyensúlyozott táplálkozásról van szó, akkor abban a megfelelő mennyiségű és arányú fehérje-, zsír- és szénhidrátfogyasztás mellett a megfelelő mennyiségű rostbevitel is fontos. Ha elegendő rostot eszel, kevésbé fog fenyegetni az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, az ízületi gyulladás és az ételallergia is.
Sajnos kutatási adatok is bizonyítják, hogy egy átlagos felnőtt a napi ajánlott rostbevitel felét sem fogyasztja el. Amikor nem eszel elég rostos ételt, lelassul az emésztés, amely többek között súlygyarapodáshoz is vezet. Az útifűmaghéj egy olyan magas rosttartalmú étrendkiegészítő, amely ételbe belekeverve és sütéshez is használható. A vöröslencse pedig szintén rostban gazdag hüvelyes, amely ráadásul magas fehérjetartalommal is bír.
Mennyi az ideális rostbevitel?
A táplálkozási szakemberek szerint korosztályonként eltérő mennyiségű rostbevitel az ideális naponta. A felnőtt nők 25 gramm, felnőtt férfiak 38 gramm, az 50 éves vagy idősebb nők 21 gramm, az 50 éves vagy idősebb férfiak 30 gramm, a terhes vagy szoptató nők pedig legalább 28 gramm rostot kellene, hogy fogyasszanak. Az emberek többsége csak az elfogyasztott kalóriákra, zsírokra, szénhidrátokra és fehérjékre figyel. Pedig az élelmi rostot is muszáj lenne beépíteni a mindennapos táplálkozásba. Ha ezt betartod, máris csökkentetted az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, az ízületi gyulladás és az ételallergia előfordulását. Egyes tanulmányok arra is rávilágítanak, hogy a magas rosttartalmú étrend az egészséges és hosszú életet jelenti.
Mire figyelj?
Gyümölcsök és zöldségek
A helyes táplálkozásnál fontos, hogy minden étkezésnél legyen a tányérodon valamilyen gyümölcs- vagy zöldségforrás, akár mindkettő.
Ügyelj a szezonalitásra
A szezonális ételekben sokkal több tápanyag van, amelyek vigyáznak az egészségedre is. Válassz az olcsóbb és friss szezonális élelmiszerekből, ezzel sokat teszel a környezetedért is.
Egyél minél kevesebb feldolgozott ételt
Szinte minden feldolgozott élelmiszer nélkülözi a rostot, ezért a legjobb ezek fogyasztásának megszüntetése vagy korlátozása.
Válassz okosan az éttermekben
A gyorséttermi láncok többsége egyáltalán nem kínál gyümölcsöt vagy zöldséget a menühöz, ezeket a lehető legritkábban válaszd.
Egyél változatosan
Nem csak a gyümölcsök és zöldségek, de például a hüvelyesek, mint a lencse és a bab is jó rostforrás. Itt olvashatsz rostban gazdag receptötletekről is.
Reggelizz jól
A reggeli fogásokból sokszor kimarad a rost. Fontos tehát, hogy rengeteg magas rosttartalmú ételt válassz és iktass be az étrendedbe, például zabpelyhet, gyümölcsöt, párolt vagy sült zöldségféléket és teljes kiőrlésű gabonaféléket.
Fedezd fel a teljes kiőrlésű gabonákat
Különféle teljes kiőrlésű gabonafélék kaphatók az élelmiszerboltokban, például bulgur, amarant, árpagyöngy, quinoa, búzabogyó stb. Érdemes minél többfélét és minél rendszeresebben venni ezekből.
A túl sok rost sem jó
A túl sok rost fogyasztása puffadáshoz, gázképződéshez és bélrendszeri kényelmetlenségekhez vezethet. Ez általában olyanokat érint, akik napi 70 grammnál több rostot fogyasztanak. A vegánok és a nyers étkezést követők esznek ilyen mennyiségben belőle, hisz ők az állati fehérjéket is így viszik be a szervezetükbe.
Csak egy példa: ha reggelire zabpehelyhet, ebédre gyümölcsöt vagy zöldséget tartalmazó szendvicset, vacsorára pedig vagy lencsét, vagy egyéb hüvelyest, esetleg teljes kiőrlésű gabonát eszel, könnyen túllépheted ezt a 70 grammos küszöböt. Vannak, akik már 40 gramm rost után kényelmetlen mellékhatásokat tapasztalhatnak.
A túl sok rostbevitel tünetei
A túl sok rost fogyasztásának néhány gyakori tünete: gyomorgörcsök, émelygés, dehidratációs tünetek, gázképződés, puffadás, teltségérzés, székrekedés vagy épp ellenkezőleg, hasmenés, súlygyarapodás vagy fogyás.
Egészen ritka esetben a túl sok rost fogyasztása bélelzáródást is okozhat. Ha úgy érzed, hogy túl sok rostot eszel, akkor először is kicsit csökkentsd a bevitelt, fogyassz több folyadékot és mozogj többet.
Fotó: Getty Images